Klaudija Goldin dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju: "Razumijevanje uloge žena na tržištu rada je važno za društvo"

Član komiteta za uručivanje nagrade Randi Hjalmarson rekao je da oktrića Klaudije Golden imaju ogromne društvene implikacije

7400 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je danas Amerikanki Klaudiji Goldin, profesorki na američkom univerzitetu Harvard za izučavanje položaja žena na tržištu rada, objavio je generalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauke Hans Elgren.

Goldin je tek treća žena od dosadašnja 92 dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

"Razumjevanje uloge žena na tržištu rada je važno za društvo. Zahvaljujući inovativnom istraživanju Klaudije Goldin mi znamo mnogo više o osnovnim faktorima i koje prepreke treba otklanjati u buduće", izjavio je Jakob Svenson predsjedavajući Komiteta za nagradu za ekonomsku nauku.

Nobelov žiri je naveo da je ona doprinijela "napretku u razumjevanja položaja žena na tržištu rada".

Goldin (77) bila je "iznenađena i vrlo vrlo srećna", kada je čula vijest, rekao je generalni sekretar švedske akademije Elgren.

Član komiteta za uručivanje nagrade Randi Hjalmarson rekao je da oktrića Klaudije Golden imaju ogromne društvene implikacije.

"Konačnim razumjevanjem problema i njegovim nazivanjem pravim imenom moći ćemo bolje da utremo put naprijed", rekao je on.

Nagradom za ekonomiju završava se ovogodišnja sezona dodjele Nobelovih nagrada, a prošle nedjelje su dodijeljene nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i mir. Ceremonije uručivanja nagrada će se održati u decembru u Oslu i Stokholmu.

Prošlogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su bivši predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke, Daglas Dajamond i Filip Dibvig za istraživanja o propasti banaka koje je pomoglo da se formira američki odgovor na finansijsku krizu 2007-2008.

Bonus video: