Iz fakultetske klupe na radno mjesto – sve više poslovnih prilika za studente Ekonomskog fakulteta

Kroz program stručne prakse i saradnju sa poslovnom zajednicom brže do posla

14733 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Ekonomski fakultet
Foto: Ekonomski fakultet

Moderni nastavni proces koji afirmiše spoj teorijskog znanja i prakse stečene u poslovnom okruženju karakteristika je po kojoj je Ekonomski fakultet prepoznatljiv u sistemu visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Edukujući mlade ekonomiste, cilj je prenijeti znanje koje ima upotrebnu vrijednost u poslovnom okruženju. Iz ove težnje, u prethodnoj studijskoj godini Centar za razvoj karijere Ekonomskog fakulteta pokrenuo je Program stručne studentske prakse i postignuti su prvi rezultati - 100 studenata završne godine akademskih studija završilo je jednomjesečnu stručnu praksu kod 40 poslodavaca, nakon čega je njih 20 nastavilo svoj radni angažman upravo kod poslodavaca kod kojih su bili na stažiranju. Program praktične nastave sproveden je tako da su studenti dio ishoda učenja savladali kroz angažovanje u preduzećima i institucijama javnog sektora, gdje su imali zadatak da urade završni projekat koji se odnosi na konkretnu disciplinu koja se izučava na Fakultetu. Program stručne prakse u ovoj studijskoj godini, za koji će uskoro biti raspisan konkurs, okupiće još veći broj poslodavaca kod kojih će studenti svih studijskih programa moći da stiču svoja prva radna iskustva u struci. Kroz brojne bilateralne i međunarodne programe saradnje, biće otvorene pozicije i za studente novog studijskog programa na engleskom jeziku (Academic program in Business and Economics - MONTEB) za obavljanje stručne prakse u internacionalnim kompanijama.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Osim stvaranja poslovnih prilika za studente, brojnim aktivnostima povezujemo naše diplomce koji su u potrazi za poslom sa poslodavcima koji nude otvorene pozicije. Na toj ideji je nastao prvi Sajam stručnog osposobljavanja – Meet & Talk na kojem se predstavilo skoro 50 poslodavaca, a sajam je posjetilo više od 100 diplomaca i studenata. Ovaj susret poslodavaca i visokoškolaca na Ekonomskom fakultetu organizovan je na inicijativu menadžmenta brojnih kompanija koje su izrazile želju da, u potrazi za najboljim kadrom, u direktnoj komunikaciji sa našim studentima predstave otvorene pozicije za njih i podstaknu ih da odaberu baš tu kompaniju za svoj prvi radni angažman.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Na Ekonomskom fakultetu organizovane su brojne vannastavne aktivnosti koje omogućavaju studentima da steknu znanja, vještine i kompetencije na osnovu kojih će efikasno i pravovremeno odgovoriti zahtjevima i potrebama savremenog tržišta rada. Aktivnosti se sprovode kroz rad četiri centra - Centra za razvoj karijere, Centra za biznis, Centra za međunarodnu saradnju i Centra za statističku analizu, zatim kroz projekat Akademija mekih vještina, kao i kroz saradnju sa privredom i javnim sektorom.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Posvećeni smo projektima koji, na jednoj strani razvijajuju nove pristupe u nastavi i učenju, dok na drugoj strani vode ka dugotrajnom partnerstvu sa uspješnim privrednim subjektima u Crnoj Gori. Samo u prethodnoj godini smo uspostavili novu ili obnovili postojeću saradnju sa više od 50 partnerskih institucija, među kojima su predstavnici bankarskog sektora, malog i srednjeg biznisa, javnih preduzeća, državnih institucija i udruženja.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

U cilju jačanja institucionalne saradnju sa poslovnom zajednicom i javnim sektorom, formiran je Poslovni savjet Ekonomskog fakulteta koji broji 30 respektabilnih članova – predstavnike najuspješnijih domaćih kompanija kao i predstavnike javnog sektora. Savjet će, kroz svoje aktivnosti, doprinijeti tržišnoj orijentaciji studijskih programa, stvaranju prilika za studentsku stručnu praksu, unapređenje vannastavnih sadržaja ali i održivom modelu stipendiranja studenata. Kako bismo uspostavili i održavali vezu sa našim diplomiranim studentima, ali i podstakli saradnju između Fakulteta i organizacija u kojima oni grade svoje profesionalne karijere – osnovali smo Alumni klub Ekonomskog fakulteta koji broji više od 700 registrovanih članova. Alumni klub aktivno učestvuje u svim našim aktivnostima, strpljivo gradeći na taj način najveću zajednicu ekonomista u Crnoj Gori.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet