Kompanija Spejseks lansirala veliku raketu Staršip, kontakt izgubljen nakon osam minuta leta

Ovoga puta raketa je stigla u svemir, dok je u aprilu eksplodirala četiri minuta nakon polijetanja

5619 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2023. 16:07h

Kompanija Spejseks lansirala je danas veliku raketu Staršip, ali izgubili su kontakt s njom nakon osam minuta leta, prenosi Rado Slobodna Evropa (RSE).

Gornji dio rakete se uspješno odvojio od pojačivača koji je potom eksplodirao i kontakt sa glavnom raketom je izgubljen.

Spejseks, firma Ilona Maska, je ovo ipak pozdravila kao uspjeh, budući da je raketa letjela dalje od prvog pokušaja lansiranja u aprilu.

Lansiranje rakete
Lansiranje raketefoto: Reuters

Ovoga puta raketa je stigla u svemir, dok je u aprilu eksplodirala četiri minuta nakon polijetanja.

Inženjeri Spejeksa kažu da su napravili "više od hiljadu" izmjena na Staršipovim sistemima nakon prvog neuspjelog pokušaja.

Mask je čestitao svom timu nakon današnjeg lansiranja.

Kompanija je takođe pozdravila "uzbudljiv" drugi testni let.

"Staršip je uspješno poletio zahvaljujući snazi 33 Raptor motora na Super Heavy boosteru i prošao kroz fazu razdvajanja."

"Uspjeh dolazi iz onoga što naučimo, a današnji test će nam pomoći da poboljšamo pouzdanost Staršipa dok Spejseks nastoji da život učini multiplanetarnim", navodi Mask, prenosi BBC.

Raketa je lansirana iz Teksasa, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dostigla je visinu od 90 kilometara iznad zemlje kada je izgubljen kontakt. Bilo je planirano da let u svemir traje 90 minuta.

Agencija Beta je ranije danas prenijela da je nova džinovska raketa kompanije Spejseks poletjela je iz baze Spejseksa u Boka Čiki, na jugu američke države Teksas na drugi probni let, sedam mjeseci pošto je prvi završen eksplozijom, ali da je i danas bilo problema.

Raketa Staršip visoka 121 metar je poletjela iznad Meksičkog zaliva, a cilj je da se svemirska letjelica odvoji od potiskivača "bustera" i ode u svemir.

Modul na vrhu rakete se uspješno odvojio od potisnog dijela "Super Heavy" koji je eksplodirao poslije razdvajanja, a trebalo je da se sam spusti na zemlju, javio je ranije AFP.

Cilj kompanije "Spejseks" američkog milijardera Ilona Maska je da letjelica dostigne visinu od 240 kilometara, taman dovoljno visoko da napravi gotovo pun krug oko planete prije no što se sat i po od polijetanja kontrolisano neoštećen vrati na Tihi okean blizu Havaja.

Staršip je najveća i najmoćnija raketa ikad napravljena. Let njene prve verzije u aprilu je trajao četiri minuta kada je eksplodirala i krhotine su se razasule u Meksičkom zalivu. Od tada je kompanja Spejseks napravila desetine poboljšanja potiska s 33 motora, kao i lansirne rampe.

Današnji drugi let pažljivo prati američka svemirska agencija NASA koja računa na tu letjelicu za svoje misije za ponovni odlazak posade na Mjesec.

Bonus video: