Njemačka, Italija i Francuska zajedno će regulisati vještačku inteligenciju

Evropska komisija, Evropski parlament i Savjet Evropske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti

7437 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji vještačke inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu agencije Rojters, za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na evropskom nivou.

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI kompanije u Evropskoj uniji.

Evropska komisija, Evropski parlament i Savjet Evropske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti.

Evropski parlament u junu je predstavio "AI akt" koji ima za cilj da spriječi rizike AI aplikacija i da izbjegne diskriminatorne efekte, istovremeno podržavajući inovativnu snagu AI.

Parlament je tokom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obavezujuć samo za velike AI provajdere, većinom iz SA, prenosi agencija Hina.

Tri vlade smatraju da kompetitivna prednost za manje evropske kompanije može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika.

Kodeks stoga mora biti obvezujuć za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale da postoje sankcije, ali s vremenom bi se trebao postaviti i sistem kazni.

Njemačko ministarstvo ekonomije, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako zakoni i državna kontrola ne bi trebali da se orjentišu na samu AI, nego na njegovu primjenu.

Vlade širom svijeta pokušavaju da iskoriste ekonomske dobrobiti AI, ali razmatraju i njegovu sigurnost.

Velka Britanija je ovog mjeseca održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i nauke.

Bonus video: