VIDEO Istorijsko slijetanje na Antarktik: 45 istraživača i 12 tona opreme

Boing 787 je tako postao najveći putnički avion koji je ikada sletio na Antarktik

10677 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa slijetanja, Foto: Printscreen YouTube
Detalj sa slijetanja, Foto: Printscreen YouTube

Postoje kratke piste, neravne piste i piste zahvaćene bočnim vjetrom, ali sada postoji još jedna koja unosi strah u kosti putnika - 60 ​​metara široka i 3.000 metara duga - ledena pista na Antarktiku, prenosi N1.

Boing 787 Drimlajner u mnogo drugačijim uslovima od uobičajenih, uspio je da sleti na 3.000 metara dugačku i 60 metara široku ledenu pistu na Antarktiku.

Drimlajner je sletio na pistu istraživačke stanice Trol nešto poslije 2:00 ujutru, po jakom suncu, pošto je ljeto na južnoj hemisferi.

Boing 787 je tako postao najveći putnički avion koji je ikada sletio na Antarktik.

U avionu je bilo 45 istraživača i 12 tona istraživačke opreme sa Norveškog polarnog instituta. Avion je poletio iz Osla 13. novembra i zaustavio se u Kejptaunu prije nego što je u srijedu uveče krenuo dalje na jug kako bi sletio.

„Dozvolite mi da kažem u ime cijelog tima koliko smo počastvovani i uzbuđeni što smo zajedno postigli tako važno slijetanje“, rekao je Bjorn Tor Larsen, izvršni direktor Norse Atlantik, u izjavi.

„U duhu istraživanja, ponosni smo što učestvujemo u ovoj važnoj i jedinstvenoj misiji. To je pravo svjedočanstvo naših visokokvalifikovanih pilota i posade i naših najsavremenijih aviona Boing.”

Kamila Breke, direktorka Norveškog polarnog instituta, rekla je da je korišćenje većeg aviona održiviji način da se stigne do najjužnijeg kontinenta.

„Najvažniji aspekt je ekološka korist koja se može postići korišćenjem velikih i modernih aviona… [koji] mogu pomoći u smanjenju ukupnih emisija i uticaja na životnu sredinu na Antarktiku“, rekla je ona.

„Slijetanje ovako velikog aviona otvara nove mogućnosti za logistiku u Trolu, što će takođe doprinijeti jačanju istraživanja na Antarktiku“, navela je Breke.

Bonus video: