Ovo je "kineska Atlantida": Zaboravljeni grad pod vodom potpuno očuvan

Kakva je istorija Grada lavova i kako je završio pod vodom?

3932 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potopljen na dubini od 40 metara, na dnu akumulacijskog jezera Ćijandao u Kini nalazi se u potpunosti očuvan grad koji naučnici nazivaju i "kineskom Atlantidom". Grad Ši Čeng (Grad lavova) nalazi se na istoku Kine, prenosi Independentov portal indy100.

Kineski istraživači ponovo su ga otkrili 2001. godine, kad su kineske vlasti organizovale ekspediciju da bi ustanovile šta je ostalo od izgubljene metropole. Ustanovljeno je da je Grad lavova savršeno očuvan i nakon 53 godine pod vodom, a 2017. je otvoren za turiste.

Ali, kakva je istorija Grada lavova i kako je završio pod vodom? Pretpostavlja se da je Či Čeng izgrađen za vrijeme dinastije Han, između 25. i 200. godine. Nekad je bio političko i ekonomsko središte istočne pokrajine Žeđijang, a u njemu se nalazilo regionalno sjedište vlasti.

Ši Čeng, star više od hiljadu godina, potopljen je kad je 1959. godine kineska vlada tamo odlučila dovršiti branu s hidroelektranom na rijeci Đin, zbog čega je poplavljen drevni grad koji je završio pod velikim akumulacionim jezerom. Pritom je raseljeno više od 300.000 stanovnika, piše Hina.

Zaboravljen bio više od 50 godina

Gotovo 53 godine bio je zaboravljen. Gradske zidine, za koje se vjeruje da datiraju iz 16. vijeka, imale su pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiri, koliko ih je karakterisalo drevne kineske gradove. Široke gradske ulice imaju 265 svodnih prolaza s kamenim zidovima na kojima su uklesani zmajevi, feniksi i lavovi.

Ali, drevni je grad očuvan poput vremenske kapsule iz razdoblja kada je poplavljen. S obzirom na to da voda korišćena za potapanje nije sadržavala ništa korozivno, grad je očuvan u savršenom stanju.

Iako je do sredine 20. vijeka funkcionisao kao grad, Ši Čeng još uvijek nije u potpunosti mapiran.

Danas ronioci postupno proučavaju svaku zgradu, strukturu, lukove, puteve i zgrade da bi dobili potpunu sliku o tome kako je grad izgledao.

Turisti i posjetioci mogu razgledati grad u sklopu podvodnih izleta, ali moraju imati potvrdu o naprednom kursu ronjenja.

Bonus video: