Pomoći će mlađima da napreduju

Potpisan memorandum o popularizaciji robotike i IT-a između bivših učenika i ETŠ “Vaso Aligrudić”

4105 pregleda 89 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

JU Srednja Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” potpisala je memorandum sa kompanijom Neurobotx member of FiveGroup, čiji su osnivači bivši učenici te škole u cilju zajedničkog napredovanja i promocije robotike i IT-a u Crnoj Gori.

“Kroz ovu saradnju planiramo zajednički rad na projektima u oblasti robotike i IT-a, mentorske podrške kompanije kao i organizaciju vannastavnih aktivnosti u dogovoru sa školom. Drago nam je da mi kao bivši učenici imamo priliku da nastavimo saradnju sa školom i što je uprava škole bila otvorena za saradnju i planiranje budućih zajedničkih aktivnosti. Na taj način su obije strane dodatno motivisane za zajednički rad i razvoj projekata”, istakao je bivši učenik i potpisnik memoranduma Aleksa Čović, koji ne krije da mu je veliko zadovoljstvo što je sklopio saradnju u kojoj je proljetos završio školovanje.

“Imamo cilj da kroz ovu saradnju ostvarimo veliki broj lijepih zajedničkih projekata i da zajedno radimo na razvoju i promociji robotike. Istakao bih da su sva lica zapošljena u Neurobotx bivši, ali čak i sadašnji učenici Elektro škole i da bismo svakako voljeli da se ta praksa nastavi na obostrano zadovoljstvo”, dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, tokom školovanja i on i ostale kolege imali su priliku da steknu brojna iskustva i poznanstva koja su im pomogla, a i danas im znače.

“Sa druge strane, kao učenici smo uvidjeli i mogućnost unapređenja u određenim segmentima i željeli smo da pomognemo školi sa daljim unapređenjem i usavršavanjem”.

Tokom četiri godine školovanja imali su priliku da učestvuju na brojnim takmičenjima iz robotike, programiranja, hakatonima i slično, te napominje da u školi postoji želja da se takav rad nastavi na dobrobit svih učenika.

“Upravo zbog toga smo željeli da svoja stečena znananja i iskustva možemo da podijelimo sa budućim takmičarima, ali i svim učenicima koji su zainteresovani za ove oblasti”, ističe Čović, otkrivši da je cilj povećanje mogućnosti i prilika đacima.

“Želimo da dodatno popularizujemo programiranje i robotiku, ali i da stvorimo mogućnost realnog rada i vježbi za one koji žele time da se bave i posvete. Cilj nam je da sa učenicima radimo na realnim projektima koji će im pomoći u njihovom stručnom usavršavanju i budućem zanimanju”, kaže on.

Aktivnosti koje ćete zajednički sprovesti sa bivšom školom doprinijeće obrazovanju i profesionalnom razvoju učenika.

“To je ono što želimo da ostvarimo kroz naše ciljeve, ali i da pružimo priliku zapošljavanja učenika unutar kompanije, što već i radimo, jer mi kao osnivači ali i ljudi zaposleni u kompaniji su bivši ili sadašnji učenici Elektrotehničke škole zbog čega smo veoma ponosni” zaključuje Čović.

Na saradnju sa bivšim učenicima ponosan je i direktor ETŠ Ersan Spahić.

“Ugovor o saradnji potpisan je na obostrano zadovoljstvo. Radi se o unapređenju obrazovnog sistema, praktičnih obuka naših učenika, i mogućnosti unapređenja znanja i kompetencija. Sa zadovoljstvom ističem da se radi o firmi u kojoj naši bivši učenici obavljaju najteže zadatke. Nadam se velikom uspjehu”, kazao je Spahić.

Bonus video: