Unapređenje obrazovanja kroz robotiku za najmlađe

Potpisan ugovor o saradnji između CKB-a i Fonda za inovacije - podrška projektu "EduRobotić"

9708 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CKB
Foto: CKB

Fond za inovacije Crne Gore nastavlja implementaciju projekta "EduRobotić" zahvaljujući podršci Crnogorske komercijalne banke (CKB). Ovo je važna podrška u daljem razvoju projekta čiji je osnovni cilj unapređenje obrazovanja kroz uvođenje robotike u nastavni proces za učenike najmlađih razreda osnovne škole.

Projekat "EduRobotić" je pokrenut 2022. godine uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore, sa željom da se putem edukativnog robota Botley 2.0 podstakne razvoj logičkog razmišljanja, kreativnog rješavanja problema i sticanje STEM znanja kod učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola.

U toku pilot faze koja je sprovedena u četiri osnovne škole u Podgorici tokom školske 2022/2023. godine, 170 učenika drugog razreda je aktivno učestvovalo u interaktivnim radionicama. Rezultat ovog uspješnog pilot projekta je formiranje sekcija robotike za drugi razred u OŠ "Štampar Makarije" i OŠ "Savo Pejanović".

Zbog značajnog interesovanja obrazovnih ustanova Fond za inovacije Crne Gore uz pomoć CKB-a i drugih donatora, nastavlja širenje implementacije "EduRobotića" u dodatnih 16 osnovnih škola u školskoj 2023/2024. godini, četiri iz sjevernog, tri iz južnog i devet iz centralnog regiona.

Ugovor o nabavci deset "EduRobotića" za crnogorske osnovne škole potpisali su Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore i Nemanja Đurašković, direktor Odjeljenja za marketing i komunikacije CKB-a.

CKB
foto: CKB

Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore, izjavila je: “Projekat „EduRobotić“, koji je osmislila i sprovodi naša koleginica prof. dr Snežana Šćepanović, menadžerka za međunarodnu saradnju i finansiranje u Fondu za inovacije Crne Gore, od velikog je značaja za podizanje svijesti o inovacijama kod mladih i razvoj digitalnih vještina. To je još jedan korak ka stvaranju podsticajnog okruženja za obrazovanje koje će pružiti učenicima moderne alate i vještine za uspjeh u budućnosti. Zahvaljujemo se Crnogorskoj komercijalnoj banci na podršci koja će omogućiti širenje obuhvata projekta "EduRobotić" na još deset škola u Crnoj Gori."

Nemanja Đurašković, direktor Odjeljenja za marketing i komunikacije CKB-a, zahvalio se Fondu za inovacije na prilici da CKB bude dio ovog značajnog projekta. On je istakao: “Podrška projektu “EduRobotić” predstavlja ulaganje u obrazovni sistem u kontekstu stvaranja okruženja u kojem najmlađi imaju priliku da adekvatno razvijaju kreativnost, analitičko promišljanje i rješavanje problema. Vjerujem da tako podstičemo pozitivne promjene i od samih početaka motivišemo djecu da stiču vještine koje im mogu biti prednost tokom njihovog budućeg obrazovnog i profesionalnog puta”.

Inicijativa je u potpunosti usklađena sa Strategijom za digitalizaciju obrazovnog sistema 2022-2027 Crne Gore, sa fokusom na prilagođavanju obrazovnih znanja i vještina procesu digitalne transformacije. Fond za inovacije ima za cilj da kroz svoje aktivnosti doprinese poboljšanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja za svu djecu, sa fokusom na digitalizaciju i primjenu inovativnih metoda u obrazovanju.