Razumijevanje medija danas: Značaj medijske pismenosti i kako Info-štit može pomoći

Odvojite vrijeme da unaprijedite svoje vještine medijske pismenosti i doprinijećete izgradnji društva spremnog na digitalne izazove.

10926 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Info-štit
Foto: Info-štit

U svijetu gdje je granica između fikcije i činjenica sve manje vidljiva, medijska pismenost nije samo korisna, već je neophodna. Sjećate li se fotografije Pape u popularnom kaputu koja je nedavno objavljena u brojnim medijima? Ispostavilo se da je u pitanju lažna “fotografija” koju je zapravo proizvela vještačka inteligencija. Ovo je jedan od razloga zašto vam je potrebna medijska pismenost- kako vas ne bi obmanule ovakve prevare. Info-štit, proizvod Debunk.org-a, centra za analizu dezinformacija, “opremiće” vas vještinama potrebnim za surfovanje medijskim prostorom sa lakoćom.

Šta je medijska pismenost i zašto je važna danas?

Medijska pismenost je sposobnost da se medijima pristupi i da se njihovi sadržaji analiziraju, evaluiraju i stvaraju u različitim oblicima. Cilj je razumijevanje uloge medija u društvu, kao i kritičkom promišljanju o njihovom sadržaju i uticaju. Medijska pismenost pomaže u prepoznavanju pristrastnosti, donošenju promišljenih odluka, otkrivanju marketinških taktika i razumijevanju kako medijske poruke oblikuju naše društvo i kulturu.

Centar za analizu dezinformacija, Debunk.org, je imajući u vidu izazove u digitalnoj eri i potrebu za medijskom pismenošću, razvio Info-štit. Ova je inicijativa više od uobičajenog kursa- ovo je sveobuhvatni program razvijen sa ciljem da vas naoruža znanjem i alatima potrebnim da budete mudar konzument medija.

Info-štit- vaš digitalni štit

Info-štit je besplatan, online, kurs koji vam u 45 minuta pruža uvid u ključne aspekte medijske pismenosti. Učestvovanjem u ovom kursu steći ćete vještine neophodne da zaštitite sebe i svoju zajednicu od zamki digitalnih obmana. Kurs pokriva teme od suštinskog značaja za savremeno medijsko okruženje:

  • Provjera izvora: naučite tehnike za provjeru pouzdanosti i kredibiliteta izvora informacija
  • Prepoznavanje lažnih naloga na društvenim mrežama: razumjećete šta odaje lažne naloge i kako da izbjegnete obmanjujuće sadržaje koje šire.
  • Razumijevanje sadržaja koje proizvodi vještačka inteligencija: po čemu možete prepoznati sadržaje koje generiše vještačka inteligencija i zašto oni mogu biti problematični

.

Info-štit navodi stvarne slučajeve koje su analizirali eksperti Debunk.org-a čineći na taj način učenje relevantnim, a da biste budno pratili uključili smo i pet testova.

Kurs odgovara svima, bez obzira na prethodno znanje i profesiju, i kako bi bio dostupan što široj publici dostupan je na crnogorskom i engleskom jeziku.

Odvojite vrijeme da unaprijedite svoje vještine medijske pismenosti i doprinijećete izgradnji društva spremnog na digitalne izazove. U današnjem svijetu, poznavanje medijske pismenosti nije samo korisno već i neophodno. Testirajte svoje znanje o dezinformacijama uz naš kviz:

https://www.debunk.org/sr/infoshield-course

Ovaj projekat je finansirala Savezna Vlada Njemačke.