Ulaganje u budućnost

“Kažu da je čovjek bogat onoliko koliko jezika govori, a Lopičić dodaje da je upravo zbog toga ulaganje u znanje najbolja investicija u budućnost.”

Internacionalni centar za učenje stranih jezika – Oxford, osnovan 1987. godine, upisuje nove polaznike, a zainteresovani se mogu prijaviti za proljećni semestar 2024. godine.

10568 pregleda 82 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Oxford centar
Foto: Oxford centar

Jedina međunarodno priznata škola ove vrste u Crnoj Gori nudi kurseve engleskog, italijanskog i njemačkog jezika za sve uzraste: djecu, osnovce, srednjoškolce, omladinu i odrasle.

Direktor za nastavu u toj renomiranoj obrazovnoj instituciji Marko Lopičić kaže da se nastava u Oxford centru u Podgorici, ali i poslovnim jedinicama u Baru, Bijelom Polju, Budvi i Nikšiću, odvijati po najsavremenijim metodama i nastavnim planovima, odnosno uz pomoć literature i udžbenika koji se danas koriste u Oxford centrima širom Evrope.

“Dakle, Oxford u Podgorici, Budvi ili u Nikšiću se ni po čemu ne razlikuje od Oxford-a u Londonu i drugim metropolama”, ističe Lopičić.

On kaže da Oxford nudi i mogućnost on-line učenja stranih jezika, što je kako pojašnjava, sve popularniji vid sticanja znanja.

“Ljudi iz komfora svog doma i iz drugih gradova mogu da prate nastavu. Koristimo savremenu “Microsoft Teams” platformu koja je interaktivna i koja pruža mogućnost snimanja časova, odnosno nastave, koja može naknadno da se odsluša”, pojašnjava Lopičić.

Učite od najboljih na najsavremeniji način

Nastava u Oxford centru obuhvata izučavanje sve četiri jezičke vještine (pisanje, čitanje, slušanje i konverzaciju), uporedo sa gramatikom i vokabularom po nivoima, ali je kako kaže Lopičić, akcenat na konverzaciji.

„Koriste se interaktivne table, Oxford University Press literatura koja se bazira na komunikativnoj metodi“, navodi Lopičić.

Sve to prati stručni kadar bez kojeg, kako ističe Lopičić, uspjeh ne bi bio moguć.

Lopičić navodi da u Centru rade iskusni profesori stranih jezika, mnogi od njih su magistri i doktori nauka, koji konstantno unapređuju svoje vještine i kompentencije, kroz razne seminare i edukacije.

“Naš nastavni kadar kroz stalne obuke i usavršavanja nastavu realizuje na kreativan i prije svega interaktivan način. Naši najmlađi polaznici uče novi jezik kroz igru, glumu, pjesmu i tu se najbolje pokazuje efikasnost interaktivne metode učenja jezika”, objašnjava Lopičić.

I dok najmlađi možda i najbrže uče strane jezike, Lopičić kaže, da ni za starije nema barijera. Zbog toga su vrata Oxford centra otvorena, kako poručuje, za sve, od sedam do 77 godina.

Oxford centar
foto: Oxford centar

Za one koji već imaju određeno znanje radi se besplatno testiranje koje se sastoji od pismene i usmene komponente i određuje se početni nivo.

Međunarodni programi po standardu Savjeta Evrope

A sve diplome sa pečatom Oxfrod centra vrijede isto kao i sertifikati ovjereni u Londonu, Berlinu, Parizu ili nekoj drugoj metropoli.

Do svih tih metropola teško ćemo stići bez znanja stranih jezika, navodi Lopičić.

Kažu da je čovjek bogat onoliko koliko jezika govori, a Lopičić dodaje da je upravo zbog toga ulaganje u znanje najbolja investicija u budućnost.

Tom idejom vodio se i njegov otac Đorđe Lopičić kada je još 1987. godine kapital stečen u dalekoj Australiji odlučio da uloži u razvoj znanja stranih jezika u rodnoj Crnoj Gori.

Tada Oxford centar postaje prva privatna škola jezika u našoj državi, koja kroz najkvalitetnije i najsavremenije metode učenja, potvrđuje evropske standarde kvaliteta i izdaje međunarodno priznate diplome.

Oxford centar ima veliki broj međunarodnih priznanja koja su, kako kaže Marko Lopičić, dokaz i potvrda izuzetnih rezultata postignutih u oblasti edukacije.

Oxford Centar je jedina škola EAQUALS licencom radi i pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope, a prva su ustanova te vrste, punopravna članica Asocijacije evropskih škola visokog kvaliteta sa Balkana.

“Od 2006. članica smo Asocijacije evropskih škola visokog kvaliteta kao prvi na Balkanu i jedini u Crnoj Gori. O ozbiljnosti te organizacije govori činjenica, da smo za sami pristup Asocijaciji, morali proći 168 rigoroznih zahtjeva/standarda koji potvrđuju kvalitet nastave”, kazao je Lopičić.

Pored tog visokog priznanja Oxford centar je prva škola sa prostora bivše SFRJ, koja je dobila internacionalni sertifikat ISO 9001 iz oblasti obrazovanja.

“Posebnu pažnju posvetili smo kontroli kvaliteta nastave. Kontrola postoji na tri nivoa: interna kontrola, ISO 9001 i kontrola Evropske Asocijacije EAQUALS”, kaže Lopičić.

Oxford centar
foto: Oxford centar

Ulaganje u znanje - ulaganje u budućnost

Nastava engleskog jezika u Oxford centru za predškolce i osnovce odvija se dva puta sedmično po 45 minuta. Cijena četvoromjesečne školarine iznosi 120 eura za 32 časa, što znači da je u prosjeku mjesečna školarina 30 eura.

Stariji osnovci, srednjoškolci i odrasli pohađaju stepene i nastavu dva puta sedmično u blok časovima od po dva školska časa (90 minuta).

Za ovu četvoromjesečnu nastavu potrebno je izdvojiti 240 eura za 64 časa, to znači da u prosjeku cijena mjesečne školarine iznosi 60 eura. Sva plaćanja se vrše u dvije rate.

Oxford centar
foto: Oxford centar

U cijenu je uračunato polaganje, a kandidati koji polože dobijaju sertifikat usklađen sa standardom Savjeta Evrope.

Za polaznike koji prvi put dolaze u Oxford centar obavezno je testiranje, odnosno provjera znanja, koje je besplatno.