Tim KlariksMAX putuje za Sloveniju

NVO “Udruženja mladih inovatora i pronalazača Crne Gore” organizovala takmičenje FIRST Lego League Challenge

1852 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

FIRST Lego League Challenge takmičenje u organizaciji NVO “Udruženja mladih inovatora i pronalazača Crne Gore” uspješno je realizovano u OŠ “Novka Ubović”, a učestvovalo je 10 ekipa iz četiri crnogorske opštine.

FIRST Lego League Challenge, poznat i kao FLL, je program koji uvodi nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) djeci uzrasta od devet do 16 godina kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje. Učesnici stiču iskustvo rješavanja stvarnih problema, doprinoseći zajedno s današnjim učenicima i nastavnicima izgradnji bolje budućnosti.

Ocjenjivanje takmičara se fokusira na četiri discipline - osnovne vrijednosti, robot igra, robot dizajn i inovativni projekat.

robotičari
foto: Luka Zeković

Ove sezone, pod nazivom “MASTERPIECE 2023/2024”, timovi su radili na svojim robotskim rješenjima, ali i kreiranju inovativnih načina za stvaranje i prenošenje umjetnosti širom svijeta. Najbolje plasirana ekipa KlariksMAX iz OŠ “Dr Dragiša Ivanović” je stekla pravo na učešće na FIRST LEGO League Challenge Finalu Adria, koji će se održati 16. marta 2024. godine u Pucocima, Slovenija. Tim “Phoenix” iz OŠ “Štampar Makarije” ostvario je najviše poena u čak dvije kategorije - za robot igru i najbolji inovativni projekat na temu MASTERPIECE.

Tim koji je napravio najbolji robot dizajn je “Game Shakers” iz OŠ “Kekec”, dok je najbolje osnovne vrijednosti prikazao tim “MonteBot” iz OŠ “Pavle Rovinski” koji je nosilac nagrade za Osnovne vrijednosti.

“S obzirom da je ovo prva godina nakon duže pauze da se ovaj program realizuje u Crnoj Gori, zadovoljni smo odzivom, a plan za sezonu 2024/2025. je da se uključi još timova. Prijave za sljedeću sezonu će početi već početkom aprila. Kao neko ko se ranije i kroz osnovnu i srednju školu bavio robotikom i bio član školskih timova, drago mi je da je ova oblast sve popularnija u školama i da raste interesovanje za nju i nadam se da će se svijest o važnosti ovakvih programa dalje širiti”, kazao je nakon takmičenja “Vijestima” Marko Šćepanović, jedan od organizatora i osnivač NVO “Udruženja mladih inovatora i pronalazača Crne Gore”.

robotičari
foto: Luka Zeković

On ističe da je ovo takmičenje odlična prilika za mlade talente da razvijaju svoje vještine i strast prema STEM disciplinama, te da doprinesu inovacijama koje će oblikovati budućnost.

Još jedan od osnivača NVO “Udruženja mladih inovatora i pronalazača Crne Gore” koji je imao priliku da tokom školovanja učestvuje na ovakvim takmičenjima je i Aleksa Čović koji je ponosan na činjenicu da će ekipa KlariksMAX već sredinom narednog mjeseca učestvovati na takmičenju u Sloveniji.

“Pored Finala Adria regije, cilj je da u sljedećim sezonama Crna Gora ima svog predstavnika i na evropskim turnirima pa možda i na svjetskom finalu”, otkriva planove Čović.

Generalni sponzor FIRST LEGO League Challenge takmičenja u Crnoj Gori je FIVE GRUPA, a program je podržan i od strane Ministarstva prosvjete, nauke i invovacija Crne Gore.

Bonus video: