FDA odobrila lijek sa hemikalijom LSD-a kao revolucionarnu terapiju u liječenju anksioznosti

Kao "revolucionarnu terapiju" FDA je označila i psilocibin, za depresiju otpornu na liječenje, i MDMA, obično poznat kao ekstazi, za posttraumatski stresni poremećaj

7310 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) odobrila je lijek sa hemikalijom LSD-a kao "revolucionarnu terapiju" u liječenju generalizovanog anksioznog poremećaja, poslije ohrabrujućih rezultata kliničkog ispitivanja, objavila je danas biofarmaceutska kompanija Mind Medicine koja ga je razvila.

Predstavnik te kompanije Denijel Karlin, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Tufts u Bostonu, rekao je da je lijek MM120 "pružio dokaz kliničke efikasnosti" i da sada treba da prođe standardnu proceduru odobravanja u FDA, uključujući ispitivanja u trećoj fazi, prenosi Si-En-En (CNN).

Kao "revolucionarnu terapiju" FDA je označila i psilocibin, za depresiju otpornu na liječenje, i MDMA, obično poznat kao ekstazi, za posttraumatski stresni poremećaj.

Jedna doza lijeka MM120 dovela je do stope remisije generalizovanog anksioznog poremećaja od 48 odsto, 12 nedelja poslije primjene, navodi Mind Medicine.

Kompanija dodaje da je lijek MM120 značajno poboljšao i kliničku sliku generalizovanog anksioznog poremećaja kod 65 odsto pacijenata u roku od tri mjeseca, prema rezultatima ispitivanja u fazi 2b, dizajniranoj za testiranje nivoa doze.

Anksioznost je najčešći mentalni poremećaj u SAD i svake godine pogađa više od 40 miliona ljudi starih 18 i više godina, pokazuju podaci Američkog udruženja za anksioznost i depresiju.

Generalizovani anksiozni poremećaj karakterišu pretjerane, stalne misli koje je teško kontrolisati i koje ometaju svakodnevne aktivnosti.

Bonus video: