Italija pokreće fond za vještačku inteligenciju vrijedan milijardu eura

Taj investicioni fond, koji će uključivati i nove resurse i postojeće fondove, namijenjen je privlačenju novih investicija u cilju stvaranja "italijanskog puta razvoja AI"

2274 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da njena zemlja pokreće investicioni fond sa milijardu eura namijenjenih projektima vještačke inteligencije (AI), ali je pozvala na primjenu "pravila etike" u korišćenju te tehnologije.

Đorđa Meloni obratila se na kongresu vještačke inteligencije u Rimu, dva dana prije ministarskog sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemlje svijeta (G7) u Italiji na tu temu.

Taj investicioni fond, koji će uključivati i nove resurse i postojeće fondove, namijenjen je privlačenju novih investicija u cilju stvaranja "italijanskog puta razvoja AI", rekla je ona.

Premijerka je dodala da Rim radi na nacionalnim propisima, komplementarnim evropskom zakonodavstvu, kako bi se utvrdili principi i pronašli načini za promovisanje razvoja nacionalnih projekata AI.

"To je tehnologija koja može da oslobodi sav svoj pozitivan potencijal samo ako se njen razvoj odvija u okviru niza pravila etike", rekla je premijerka Italije.

Bonus video: