VIDEO Ruska svemirska letjelica poletjela ka ISS: Članica posade i prva bjeloruska kosmonautkinja

Ruska svemirska agencija Roskosmos je saopštila da je "Sojuz" poletio u 12:36 po srednje-evropskom vremenu i ubrzo ušao u orbitu oko Zemlje

10297 pregleda 6 komentar(a)
Polijetanje letjelice, Foto: Reuters
Polijetanje letjelice, Foto: Reuters

Ruska svemirska letjelica "Sojuz" s Amerikankom, Rusom i prvom Bjeloruskinjom u istoriji, poletjela je danas sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u orbiti oko Zemlje.

Ruska svemirska agencija Roskosmos je saopštila da je "Sojuz" poletio u 12:36 po srednje-evropskom vremenu i ubrzo ušao u orbitu oko Zemlje.

Prvobitno zakazano za četvrtak, polijetanje je u posljednjem trenutku iz tehničkih razloga bilo odloženo za danas.

Posadu koja ide na ISS čine američka astronautkinja Trejsi Dajson, iskusni ruski kosmonaut Oleg Novicki i Marina Vasilevskaja - prva bjeloruska kosmonautkinja, koja ima 33 godine.

"Sve je u redu na brodu", rekao je Novicki ubrzo poslije polijetanja koje je prenosio Roskosmos.

Sojuz bi trebalo da poslije 50 i po sati u ponedjeljak u 15.10 po srednje-evropskom vremenu stigne do ISS.

Ruski svemirski sektor se godinama bori s finansiranjem, korupcijom i neuspjesima kakav je bio gubitak sonde Luna-25 koja se u avgustu 2023. srušila na Mjesec.

Uz to su iz tri ruske komponente ISS posljednjih mjeseci curile rashladne tečnosti.

Ruski svemirski sektor je takođe ograničen nedostatkom inovacija jer se oslanja na provjerenu, ali zastarjelu sovjetsku tehnologiju.

"Sojuzi" su dugo bili jedini način da se stigne do Međunarodne svemirske stanice, a već nekoliko godina prevoz obavlja i američka privatna kompanija "SpaceX" milijardera Ilona Maska.

Sve to nije umanjilo ambicije Rusije koja bi da svoje učešće na ISS okonča iduće godine i da se koncentriše na izgradnju sopstvene svemirske stanice.

Odluci da se odustane od ISS kao jedne od rijetkih oblasti saradnje Moskve i Vašingtona, doprinio je i gotovo potpuni prekid odnosa sa SAD zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: