Jedinstveni sadržaji Palate nauke za sve generacije

Zadužbina Miodraga Kostića donosi najveći interaktivni globus u Evropi, planetarijum i izložbenu postavku od preko 30 naučnih eksponata koji će biti na raspolaganju svim posjetiocima Palate nauke, uz posebne sadržaje namijenjene djeci i mladima.

10067 pregleda 0 komentar(a)
Centar za robotiku - Palata nauke, Foto: Zadužbina Miodraga Kostića
Centar za robotiku - Palata nauke, Foto: Zadužbina Miodraga Kostića

Zadužbina Miodraga Kostića predstavila je sadržaje i aktivnosti koje će se odvijati u Palati nauke, najvećem centru za istraživanje i popularizaciju nauke u regionu, koji će prema planu svoja vrata za posjetioce otvoriti u decembru ove godine. Javnost je krajem prošle godine upoznata sa ostvarenom saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palati nauke raspolagati sa 19 najsavremenijih istraživačkih centara, dok su sada prezentovani sadržaji namijenjeni popularizaciji nauke svim generacijama, sa posebnim fokusom na decu i mlade.

Stalna postavka - Palata nauke
Stalna postavka - Palata naukefoto: Zadužbina Miodraga Kostića

U Palati nauke nalaziće se stalna postavka koja će brojati preko 30 edukativnih i interaktivnih eksponata koji će objašnjavati tehnologiju, pojave u svemiru i prirodi, kao i ljudsko biće. Pored toga, jedan dio prostora biće rezervisan za gostujuće naučne izložbe, kako bi posjetiocima redovno bio na raspolaganju nov i atraktivan sadržaj iz različitih naučnih disciplina.

"Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i naučni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dječiji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije, ali i umetnosti, osmišljeni za predškolce. Zadužbina će u svom radu posebnu pažnju posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i interesovanja za nauku“, rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića, napominjući da je cjelokupni prostor od 5.500m2 zamišljen tako da posjetiocima nudi jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primjenu proširene i virtuelne realnosti u izložbenim postavkama.

Nemanja Đorđević - Upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića
Nemanja Đorđević - Upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića foto: Zadužbina Miodraga Kostića

U Palati nauke nalaziće se najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promjena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka. Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 m2 sa 36 sjedećih mjesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti. Posjetiocima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na poslednjem spratu. Zadužbina Miodraga Kostića takođe će u svojoj multifunkcionalnoj sali organizovati radionice, seminare i naučna predavanja.

Zadužbina Miodraga Kostića
foto: Zadužbina Miodraga Kostića

Podrška nauci i obrazovanju bili su motiv predsedniku i osnivaču MK Group, Miodragu Kostiću, da kroz svoju zadužbinu pokloni 25 miliona eura za Palatu nauke i ostavi trajnu vrednost sadašnjim i budućim generacijama, verujući da je znanje najveća vrijednost i ono što društvo vodi naprijed. Ovaj prostor će omogućiti mladim naučnicima da rade u vrhunskim uslovima i pomjeraju granice u naučnim istraživanjima, ali će takođe otvoriti svoja vrata svima, u misiji da približava naučna otkrića i njihovu primjenu u svakodnevnom životu“, izjavila je Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića.

Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića
Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića foto: Zadužbina Miodraga Kostića

Velelepno zdanje na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u kome će se nalaziti Palata nauke, upravo će ovih dana otkriti svoju renoviranu fasadu. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umjetnička vrijednost zgrade koja ove godine obilježava 100 godina od izgradnje.

Zadužbina Miodraga Kostića
foto: Zadužbina Miodraga Kostića

Zadovoljstvo mi je što je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dio projekta kao što je Palata nauke. Njeno otvaranje odvešće nas u mnogo dalju budućnost, a Zadužbina Miodraga Kostića predstavlja pravi primjer kako se štiti spomenik kulture i kako se pristupa očuvanju objekata izuzetne arhitektonske ljepote i kulturne vrijednosti. Rijetki su objekti u beogradskoj arhitekturi sa ovako bogatom fasadnom dekoracijom”, istakla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zadužbina Miodraga Kostića
foto: Zadužbina Miodraga Kostića

Nakon jednog vijeka, zgradi na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, Zadužbina Miodraga Kostića udahnuće novi život u službi nauke i društva, u misiji razvoja i razmjene znanja koja pomjeraju granice.