"Istrajni" stiže na Mars u februaru 2021.

Misija ima dva glavna cilja: tražiti tragove drevnog života i uzeti uzorke koji će biti hermetički zapečaćeni u tube unutar rovera i ostavljeni kako bi ih ih preuzela neka buduća misija na Marsu
2199 pregleda 1 komentar(a)
Rover Preserverance, Foto: NASA
Rover Preserverance, Foto: NASA

Američka svemirska agencija NASA odabrala je ime Preserverance za novo vozilo namijenjeno istraživanju crvene planete koje treba biti lansirano na ljeto ove godine, a na Mars stići u februaru 2021.

Ime je objavljeno u školi u gradiću Burk u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, a učenik koji ga je predložio, Aleks Mater, primio je čestitke iz Nase.

“Aleksov predlog sjajno odražava istraživački duh”, rekao je vođa naučnih istraživanja u Nasi, Tomas Zurbuhen o imenu koje znači “istrajnost”.

“Kao i svaka prošla istraživačka misija, tako će i ova koju će obavljati novi rover biti izazovna i postići izvanredna otkrića”, smatra Zurbuhen.

Kao i njegovi prethodnici: Sojourner (koji je stigao na Mars 1997.), zatim Spirit i Opportunity (2004.), te Curiosity, koji istražuje planetu od 2012, i peti rover dobio je ime putem nacionalnog konkursa među školarcima.

Od 155 imena koja su ušla u polufinale trudom 4.700 sudija-volontera, među kojima su bili nastavnici i ljubitelji svemira, u finale se “kvalifikovalo” devet imena. O finalistima se zatim glasalo na mrežnoj stranici Nase.

Osim što mu je pripala čast da bude krsni kum novog rovera, učenik Aleks Mater pozvan je da dođe sa svojom porodicom u Kap Kanaveral na Floridu i prisustvuje lansiranju rovera, koje je predviđeno između 17. juna i 5. avgusta.

Preserverance bi se trebao na Mars spustiti u februaru 2021. godine, u krater zvani Jezero. Krater je ime dobio po mjestašcu u Bosni i Hercegovini, a NASA navodi da je odabrana jer znači “jezero” na brojnim slovenskim jezicima, s obzirom na to da je nekada bio potopljen vodom.

Misija ima dva glavna cilja: tražiti tragove drevnog života i uzeti uzorke koji će biti hermetički zapečaćeni u tube unutar rovera i ostavljeni kako bi ih ih preuzela neka buduća misija na Marsu.

Rover je veličine jednog vozila (3 m dug i 2,70 metara širok) i ima šest točkova, kao i njegov prethodnik Curiosity što mu treba omogućiti da prelazi preko stijena.

Opremljen mini nuklearnim reaktorom koji će za njega proizvoditi energiju, Perseverance ima savitljivu ruku dugu 2,20 metara i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke stijena.

Bonus video: