Pronađena prva vrsta kod koje ženke imaju penis, a mužjaci vaginu

Detaljnim proučavanjem utvrdili su da parenje kod neotrogla traje između 40 i 70 sati tokom kojih ženka gura svoj penisoliki organ u mali muški otvor nalik vagini
68 pregleda 0 komentar(a)
insekat, Foto: Current Biology
insekat, Foto: Current Biology
Ažurirano: 20.04.2014. 15:40h

Naučnici su otkrili da u brazilskim pećinama žive insekti prilično neobičnih karakteristika. Pripadaju rodu neotrogla, a ono što je istraživače potpuno iznenadilo je njihov seksualni život.

Ženke ovih insekata imaju polni organ uporediv sa penisom, a naučnici navode da su u ovom slučaju njegova veličina i performanse "vrlo impresivni". Tvrde da su ženke toliko nezasite da su spremne da seksualno opšte i po 70 sati bez prestanka.

Sa druge strane, mužjaci umjesto penisa imaju svojevrsni ekvivalent vagine.

Do pronalaska ovih insekata došli su japanski istraživači sa Univerziteta Hokaido i Keio. Tvrde da je riječ o prvom slučaju u čitavom životinjskom svijetu da su polne uloge zamijenjene na ovakav način, tj. da mužjaci imaju tipično ženske, a ženke tipično muške genitalije.

Detaljnim proučavanjem utvrdili su da parenje kod neotrogla traje između 40 i 70 sati tokom kojih ženka gura svoj penisoliki organ u mali muški otvor nalik vagini. Ženski organ, koga su naučnici nazvali ginosomom, zatim iz muškog doslovno isisava spermu i hranjive tečnosti.

Ženka i mužjak su prilikom parenja toliko čvrsto sljubljeni da je njihove polne organe skoro nemoguće razdvojiti. Japanski naučnici su bili šokirani kada su pokušali da ih razdvoje, ali su mužjaku otkinuli abdomen od toraksa, dok su genitalije ostale jedna sa drugom.

"Iako je zamjena seksualnih uloga zabilježena kod nekoliko različitih životinjskih vrsta, neotrogla je zasad jedini poznati primjer kod koga je došlo i do zamjene polnih organa", kaže istraživač Kazunori Jošizava, koji pretpostavlja da je do ovoga došlo evolutivnim procesima unutar pećinskog staništa.

Mužjaci ženkama uz spermu pružaju i hranjive tvari tako da ženke teško mogu da odole zovu prirode i dugotrajnom vođenju ljubavi.

Naučni rad o ovom otkriću objavljen je u časopisu Current Biology.

Bonus video: