Riješena misterija: Čemu služe zebrine pruge?

"Prethodne teorije su smatrale da pruge služe kao komunikacioni signali, kamuflaža te kao zbunjujući efekat koji zebre štiti od predatora i napasnika"
100 pregleda 7 komentar(a)
zebra, Foto: Dailymail.co.uk
zebra, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 29.12.2013. 20:13h

Zebra je zbog svojih pruga jedna od najupečatljivijih životinja, a naučnici su nedavno uspjeli da prinađu odgovor na pitanje čemu služe prepoznatljive crno-bijele pruge.

Naučnici su istraživanjem koje je sprovedeno na Univerzitetu Kvinslend u Australiji i objavljenim u časopisu Zoology dokazali da pruge, kada se životinja kreće, stvaraju optičku iluziju kojom se zebra istovremeno štiti od predatora i insekata.

"Zebrine pruge su dugo zbunjivale evolucionarne biologe još od Čarlsa Darvina i Alfreda Valasa. Prethodne teorije su smatrale da pruge služe kao komunikacioni signali, kamuflaža te kao zbunjujući efekat koji zebre štiti od predatora i napasnika", objasnio je autor koji je vodio istraživanje dr Martin Hau.

Optička iluzija

Kako bi dokazao ovu posljednju teoriju, dr Hau je sa kolegom, profesorom Johanesom Zankerom sa Rojal Holoveja, Univerziteta u Londonu, analizirao fotografije i videosnimke zebri. Računarskim modelima je otkriveno da pruge zebre u pokretu stvaraju optičku iluziju.

Ljudi i mnoge životinjske vrste imaju mehanizam detekcije pokreta, tj. pomoću neuronskih krugova utvrđujemo u kojem se smjeru nešto kreće u zavisnosti od toga kako se pojavljuju obrisi objekta posmatranja.

Zebrine pruge u pokretu uzrokuju iluziju, tj. posmatrač pogrešno procjenjuje smjer njenog kretanja, posebno ako je u krdu. Insekti tako imaju poteškoća sa slijetanjem na zebru, a predatori pogrešno procijene koliko im vremena treba za napad.

Ovo bi otkriće, smatraju naučnici, moglo da posluži i u vojne svrhe, tj. kod planiranja akcija u kojima veći broj vojnika treba da prođe nezapaženo.

Bonus video: