Obama naredio: Napravite mi najbrži računar na svijetu

Izvršavanje Obamine naredbe biće zadatak Nacionalne strateške inicijative za računare, koja će biti osnovana u cilju istraživanja, razvoja i izgradnje takvog super-računara
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2015. 08:10h

Čovječanstvo već godinama ostvaruje sve veći napredak u tehnologiji. Posebno se to odnosi na razvoj računara, koji su danas sve manji, a sve brži i moćniji.

Zanimljiva vijest stiže iz Amerike, bogatom i tehnološki vrlo razvijenom tržištu, gdje snažni računari nisu novost. Ali, sada se u inicijativu iskoraka računarske tehnologije uključio direktno i američki predsjednik Barak Obama. On je potpisao naredbu kojom poziva na obavezu izrade najbržeg računara na svijetu, sa rokom do 2025. godine.

Taj novi super-računar bi trebalo da bude 20 puta brži od današnjeg najbržeg računara, koji je u Kini. Trebalo bi da ima mogućnost da izvrši milijardu milijardi kalkulacija u sekundi.

Izvršavanje Obamine naredbe biće zadatak Nacionalne strateške inicijative za računare, koja će biti osnovana u cilju istraživanja, razvoja i izgradnje takvog super-računara.

Očekuje se da takav računar unaprijedi analizu podataka o klimi i vremenskim prilikama, te daje precizniju vremensku prognozu, ali i omogući bolju dijagnozu raka već iz analiza rengenskih slika, prenosi BBC.

"Danas se lijekovi propisuju po prosjeku, a ne prema pojedincu kome treba pomoć. Zahvaljujući bržoj analizi ljudskog genoma, mogli bismo dizajnirati lijekove specifično za pojedince i tada bi bilo mnogo efikasnije", objašnjava Ričard Kenvej sa Univerziteta u Edinburgu.

Takođe, primjena bi bila dobrodošla i u NASA, čiji se naučnici nadaju da će tako dobiti bolje uslove za testiranje novih letjelica.

Kao trenutno najbrži računar na svijetu figurira Tianhe-2 u kineskom Nacionalno računarskom centru u Guangzhou, koji radi na 33,86 petaflopsa (33,86 bilijarde kalkulacija u sekundi), što je skoro dvaput brže od druge najbrže mašine, američke.

24sata.hr

Bonus video: