Krivokapić, Pajović i Danilović ostali bez pratnje

Štićene ličnosti mogu pravo na obezbjeđenje koristiti šest mjeseci po isteku mandata
45 komentar(a)
Darko Pajović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2016. 06:38h

Uprava policije ukinula je početkom ovog mjeseca obezbjeđenje bivšim predsjednicima Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću i Darku Pajoviću, kao i bivšem ministru unutrašnjih poslova u Vladi izbronog povjerenja Goranu Daniloviću, saznaju “Vijesti”.

Ranku Krivokapiću je pravo na policijsko obezbjeđenje isteklo, jer je Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije predviđeno da ga štićene ličnosti mogu koristiti šest mjeseci po isteku mandata, ali i duže ako Agencija za nacionalnu bezbjednost procijeni da za tim postoji potreba.

Krivokapića je koalicija DPS-a, manjinskih partija i Pozitivne Crne Gore smijenila na proljeće nakon što je njegov SDP odbio da podrži pojedine odluke Vlade.

Njegov nasljednik Darko Pajović, koji je pet mjeseci proveo na čelu Skupštine, takođe je odlukom UP izgubio policijsku pratnju. Pajović je obezbjeđenje policije imao i prije 2. jula, kada je izabran na predsjednika Skupštine, zbog prijetnji koje je dobijao nakon što je Pozitivna, kao opoziciona stranka, počela da podržava politiku vladajuće DPS.

Pajoviću je mandat prestao 24. novembra ove godine, pošto je za njegovog nasljednika izabran lider Socijaldemokrata Ivan Brajović.

Od Pozitivne Crne Gore nismo dobili odgovor da li je to učinjeno na lični zahtjev Pajovića.

Procjenu o ugroženosti radi Agencija za nacionalnu bezbjednost, koja je zaključila da ni za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića ne postoji bezbjednosna prijetnja. Danilović je napustio Vladu 28. novembra, pošto je izabran kabinet Duška Markovića.

Štićene ličnosti imaju pravo na korišćenje službenih vozila, a u njihovoj pratnji je obično nekoliko policajaca iz Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata UP.

“Vlada je donijela takvu odluku i ja je poštujem - stvar je njihove procjene,” rekao je Danilović za “Vijesti”.

On je kazao da procjenu bezbjednosti rade nadležni organi.

“Sam ću brinuti o svojoj bezbjednosti,” dodao je.

Odlukom o obezjeđednju ličnosti propisano je da policija obezbjeđuje predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, predsjednika Vlade, ministra pravde, ministra unutrašnjih poslova, ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, vrhovnog državnog tužioca, specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Policije, nosioce sudskih i drugih tužilačkih funkcija ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti i članove uže porodice predsjednika države, Skupštine i Vlade Crne Gore.

UP može po procjeni ANB da dodijeli obezbjeđedjenje i drugim osobama, ako se procijeni da su ugroženi.

Bonus video: