"Borba će biti bolna, kriminalci imaju tehniku o kojoj policija može da sanja"

"Njihov novac je operativan u svakom trenutku i za njega su angažovani "najbolji pucači" i tehnika koju policija može samo da sanja. Državi uz sve to nedostaje ključni faktor - volja da se kriminal pobijedi. "Dobre veze" kriminalaca u policiji djelovima tužilaštva i sudstva predstavljaju ogromnu poteškoću", rekao je Danilović, a onda naglasio koji su to stvari koje su neophodne kako bi se poboljšali uslovi u borbi protiv kriminala
224 pregleda 22 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Luka Zeković
Goran Danilović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2016. 16:56h

Da bi se pobijedio organizovani kriminal u Crnoj Gori neophodna je odlučna i organizovana akcija države. Nakon skoro deset godina tolerisanja organizovanih kriminalnih grupa problem se ne rešava preko noći. Desetine miliona evra kojima samo u Crnoj Gori raspolažu pojedinci i savršena organizaciona uvezanost u regionalne kriminalne okvire, teške stotine miliona, dali su veliku prednost kriminalcima koji su spremni da udare na svaku državu regiona budu li morali i tako da se brane, naveo je funkcioner Demosa Goran Danilović.

"Njihov novac je operativan u svakom trenutku i za njega su angažovani "najbolji pucači" i tehnika koju policija može samo da sanja. Državi uz sve to nedostaje ključni faktor - volja da se kriminal pobijedi. "Dobre veze" kriminalaca u policiji djelovima tužilaštva i sudstva predstavljaju ogromnu poteškoću", rekao je Danilović, a onda naglasio koji su to stvari koje su neophodne kako bi se poboljšali uslovi u borbi protiv kriminala.

"Neophodno je za početak: Uvesti sistem odgovornosti u kojem se vrše česte promjene na najodgovornijim policijskim funkcijama - od direktorske do resornih. To podrazumijeva radikalnu izmjenu nefunkcionalnog Zakona o unutrašnjim poslovima u kojemu se namjerno ne zna ko kome i za šta odgovara; Izmijeniti pod hitno Zakon o državnim službenicima posebno u dijelu visokorukovodnog kadra; Dodatno podmladiti rukovodni policijski kadar sposoban da nauči od stranaca i primjenjuje savremena iskustva iz svijeta, odnosno, profesionalno saradjuje i uči u svim medjunarodnim policijskim strukturama; Preispitati imovinu svih policijskih, tužilačkih i sudskih zvaničnika koji žive na "visokoj nozi"! Onemogućiti komunikaciju presudjenih kriminalaca iz zatvorskih jedinica sa spoljnim svijetom; Smanjiti broj centara bezbjednosti na najviše četiri i tako suštinski centralizovati borbu protiv organizovanog kriminala, po principu da najbolji policijski inspektori rade najteže slučajeve, a da načelnici budu birani na najduže dvije godine; Direktor policije treba da dijeli sudbinu mandata sa ministrom kako bi se uvela politička odgovornost za borbu protiv kriminalnih bandi i onemogućilo upravljanje policijom iz sjenke i neformalnih centara moći; Vratiti dostojanstvo i posebna ovlašćenja običnim policajcima koji sada služe za izrugivanje kriminalcima; Reorganizovati posebno birati i životno nagradjivati policijske službenike u sektoru granične policije, odsjeku za borbu protiv privrednog kriminala i odsjeku za borbu protiv droge. Rute šverca narkotika i duvana kroz Crnu Goru su opštepoznate ali cijelu deceniju su netaknute. Samo se mijenjaju šefovi ruta i karavana; Parlamentarnu i civilnu kontrolu rada policije postaviti na nivo apsolutne javnosti. Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine dati dodatne nadležnosti, a Poslovnikom/Zakonom o Skupštini onemogućiti da predsjednik odbora i ministar unutrašnjih poslova budu iz iste političke opcije", saopštio je Danilović sve po tačkama. On je na kraju izjavio da je vlast nesposobna da ovo uradi, makar je već sjutra činila i sadašnja opozicija, a da je ona i saučesnik u urušavanju države i njenih institucija.

"Borba protiv organizovanog kriminala biće bolna. Najbolji policijski službenici biće ugroženi ali država treba da stane iza njih cijelom svojom snagom. Za početak tako što će Vlada preko ministra i ministara preuzeti odgovornost, bez izgovaranja i prenemaganja", zaključio je Danilović.

Bonus video: