Krapović prvi, Carević od 2018.

Dragan Krapović iz Demokrata vodiće Budvu naredne dvije godine, kada će ga zamijeniti Marko Bato Carević iz DF-a
0 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Demokrate
Dragan Krapović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 24.12.2016. 07:36h

Lider budvanskih Demokrata Dragan Krapović biće gradonačelnik Budve u naredne dvije godine, dok će nosilac liste Demokratskog fronta (DF) Marko Bato Carević preuzeti mjesto gradonačelnika 2018. godine. Potpredjsednička mjesta dobiće lider budvanskog SNP-a Veselin Marković i predsjednik lokalnog SDP-a Mihailo Đurović. Šef budvanskog parlamenta biće iz DF-a.

To je kasno sinoć usaglasila novoformirana skupštinska većina četiri opozicione partije, koalicije i saveza. Dogovorom prema kojem će Demokrate i DF po dvije godine upravljati gradom, stavljena je tačka na dvomjesečne pregovore o formiranju vlasti u Budvi. Opozicione partije imaju 18 od 33 odbornika u lokalnom parlamentu.

Iako je Carević u četvrtak tvrdio da Demokratski front nikome neće prepustiti upravljanje gradom, tokom jučerašnjeg dana rukovodioci lokalnih odbora Fronta i Demokrata uspjeli su da postignu kompromis. Prema informacijama “Vijesti”, zbog dogovora o formiranju vlasti u Budvi su juče bili lider Demokrata Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, dok su čelnici Fronta ubijeđivali Carevića da bi mogao biti krivac za ponavljanje izbora ukoliko bude insistirao da samo DF vodi grad.

Model prema kome bi se funkcioneri DF-a i demokrata rotirali na mjestu gradonačelnika, ponudile su koalicija “Budva mora- SDP, URA, LP“ i “Bura budi Budvu-Demos, SNP”. Opozicione stranke sinoć su se tokom višečasovnih pregovora dogovorale i o raspodjeli buduće izvršne gradske vlasti. Dogovoreno je kojoj će od partija pripasti koji sekretarijat, služba i preduzeće, ali je promovisan jasan stav da prilikom imenovanja svako kadrovsko rješenje mora prethodno biti usaglašeno od svih devet konstituenata nove vlasti u Budvi.

Sjednica lokalnog parlamenta je zakazana za 29. januar, a na dnevnom redu naći će su rebalans budžeta, stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova “Budva centar“ i “Petrovac centar“, kao i donošenje odluke o privremenom finansiranju Opštine. Postoji statutarna mogućnost da se na dnevni red uvrsti i odluka o izboru predsjednika opštine.

Izbor predsjednika će se najvjerovatnije obaviti tajnim glasanjem, jer je još ranije iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) najavljeno da će i oni imati svoga kandidata, čije će ime objaviti kada i opozicija predloži svoga kandidata.

Ističući da je dogovor u Budvi dobar potez, Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da odugovlačenjem formiranja vlasti u Kotoru opozicija gubi kredibilitet i otvara manevarski prostor DPS-u. On je podsjetio da je tokom kampanje, zajednički imenitelj svim opozicionim partijama bilo razvlaštenje DPS-a.

“Žrijebanje o tome kojoj bi listi trebalo da pripadne mjesto predsjednika Opštine Budva u tom kontekstu je bilo neozbiljno i povlačilo je za sobom pitanje zašto se uopšte glasa. Mislim da niko od opozicionih glasača ne može razumjeti inaćenje SNP-a i SPD-a u Kotoru, a posebno ne može razumjeti posljednje ponude i uslovljavanja SNP-a jer ne doprinosi ni opozicionoj saradnji ni međustranačkom povjerenju. Najveći dobitnik ovih političkih peripetija je nesumnjivo DPS. Postavlja se logično pitanje kako i po kojim osnovama će se ubuduće ponašati opozicioni birači kada se njihovi glasovi, ali i očekivanja, ovako zanemaruju”, kazao je on.

Damjanović: Treba što prije da se dogovorimo i u Kotoru

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović smatra da bi, ukoliko se ne dogovori i u Kotoru, opozicija poslala lošu poruku pred izbore u Nikšiću. On je ponovio da vlast u Budvi i Kotoru treba formirati u najhitnijem roku i bez ikakvog uslovljavanja i da izborni rezultat treba da bude mjera učešća opozicionih partija u organima lokalnih vlasti.

“Ukoliko se to ne desi, biće signal da opozicija nije spremna da preuzme odgovornost za popravljanje stanja u Budvi i Kotoru nakon lošeg upravljanja od strane DPS-a i njenih partnera. Zato želim da vjerujem da će kod odgovornih biti mudrosti i političke širine da se poštuje izborna volja građana i da se zaokruži proces formiranja novih vlasti. Ukoliko se to ne desi, ili dođe do ponavljanja izbora, biće ugrožena pobjeda opozicije na izborima u Nikšiću, što građani sigurno ne bi oprostili onim subjektima koji bi bili prepoznati kao neko ko nije dozvolio da se promijeni vlast”, kazao je on.

Bonus video: