Čađenović: Oni koji postavljaju baze su pritisli Stijepovića da napiše mišljenje

Predstavnici vlasti su, na predlog predsjednika kluba odbornika DPS-a Momčila Vujoševića, iz dnevnog reda izbacili predlog izmjena Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera koje je predložio klub odbornika Demokratske Crne Gore
107 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Čađenović (Novine)
Vladimir Čađenović (Novine)
Ažurirano: 22.12.2016. 11:17h

Odbornici vladajuće koalicije u Skupštini Glavnog grada odbili su danas da raspravljaju o izmjenama Odluke, kojom je u Tološima predviđeno postavljanje bazne stanice mobilne telefonije.

Predstavnici vlasti su, na predlog predsjednika kluba odbornika DPS-a Momčila Vujoševića, iz dnevnog reda izbacili predlog izmjena Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera koje je predložio klub odbornika Demokratske Crne Gore.

Protiv izostavljanja te tačke su glasali odbornici opozicije.

Demokrate su tražile da se iz ove odluke izbrišu bazne stanice, jer smatraju da one nijesu privremeni objekti.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je dao mišljenje o predlogu, u kojem je naveo da nema osnova za razmatranje i donošenje izmijenjene odluke.

Vladimir Čađenović (Demokrate) je kazao da je očigledno da su oni koji postavljaju baze pritisli gradonačelnika da napiše mišljenje, kojim predlaže da se ovakav predlog ne usvoji.

Branka Bošnjak (DF) je istakla da odluku ne treba izostaviti iz dnevnog reda, jer je iza nje peticija preko 1.050 građana Tološa.

"To nije mali broj za to naselje… Ako smo ovdje radi građana, makar možete da ispoštujete da o tome raspravljamo na sjednici, pa neka svako glasa kako mu savjest nalaže", kazala je Bošnjak.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević je kazao da je inicijativa Tološana neopravdana, jer je njena pozadina politička.

"Ne kažem da o ovome ne treba raspravljati, ali tvrdim da Grad i Sekretarijat nijesu prekršili nijednu zakonsku odredbu vezano za ovu tačku", kazao je Rakočević.

On je kazao da svaka bazna stanica koja dobije odobrenje podliježe elaboratu, te da nemaju valjan dokaz da bazne stanice emituju štetna zračenja i da su opasna po zdravlje ljudi, osim paušalnih ocjena onih koji nijesu stručni za tu oblast.

Čađenović je kazao da iza inicijative nije politikantstvo i da među potpisnicima peticije ima aktivnih članova DPS-a, koji smatraju da su im ugroženi životi.

On je istakao da baznu stanicu kao privremeni objekat ne prepoznaje važeći Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Vladimir Komnenić (SDP) je ocijenio da niko od odbornika, pa ni prisutni ljekari, ne znaju ništa o štetnosti baznih stanica.

"Javilo se 1.050 građana…Naše je da poštujemo ono što su poručili potpisom. Nemojte da se igramo takvim stvarima…", kazao je Komnenić.

Sjednica je u toku.

Bonus video: