SO Herceg Novi: Lokalna uprava neefikasna i bez vizije napretka

Opozicioni odbornici ocjenjuju da rebalans budžeta nije realan jer u obrazloženju Odluke piše da se novac tek očekuje
102 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2016. 15:01h

“Hercegnovska lokalna samouprava je neefikasna i bez vizije napretka”, ocijenio je Stevo Cvjetković odbornik SNP komentarišući odluku o privremenom finasiranju Opštine.

“Ova odluka nije tako bezazlena jer se njome odobravaju sredstva u iznosu od 1/12 rashoda zbog čega neke potrošačke jedinice mogu biti uskraćene za određena sredstva, pojasnio je Cvjetković.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković tvrdi da vladajuća koalicija u gradu nema sposobnosti da kreira budžet , a Danijela Đurović iz SNP a smatra da je uzrok tome neslaganje unutar koalicije oko izbora predsjednika Opštine.

Glasovima vladajuće koalicije (DPS –Izbor) usvojena je odluka u privrmenenom finasiranju Opštine januar - mart 2017 godine.

Odbornici su usvojili i rebalans budžeta za 2016. godinu koji je sa planiranih 17, 125 miliona uvećan na 17, 310 miuliona eura.

Opozicioni odbornici ocjenjuju da rebalans budžeta nije realan jer u obrazloženju Odluke piše da se novac tek očekuje.

Obrad Gojković navodi da je opštinski budžet pod uticajem državne ekonomske politike, a da je država pred bankrotom, kao i da o tom važnom dokumentu odlučuju “neformalni krugovi”.

On je naveo da se zbog partijskog i rođačkog zapošljavanja, iz godine u godinu izdvajaju sve veća sredstva za plate zaposlenih u lokalnoj upravi. Tako je za te namjene u 2014. godini u budžetu planirano 2,649 miliona, ove godine 3,590 miliona eura , a za dvije godine ti izdaci će iznosti pet miliona eura, prognozirao je Gojković .

“Iz rebalansa budžeta je vidljivo da je za plate u lokalnoj administracijni izdvojeno 19 odsto, jer je zaposleno novih 38 radnika, iako je koalicija, prije nego što je došla na vlast tvrdila da u Opštini evidentan višak radnika”, kazao je odbornik Nove srpske demokratije Boris Seferović.

Nezavisni odbornik Mirko Mustur traži da raspodjela budžetskih sredstava bude transparentna i pravična i da se sredstva dijele na osnovu, na vrijeme, donesenog godišnjeg plana.

Herceg Novi planira da izgradi podzemno pokretno stepenište koje će spajati centar grada i šetalište pored mora. Zemljište preko kojeg treba da bude izgrađena zahavata više privatnih parcela, ali najveći dio zemljišta pripada kompaniji Invest nova DOO, Aca Đukanovića. On gradnju pokretnog stepeništa uslovljava dozvolom za gradnju turističkog kompleksa. U tom slučaju je “čak” spreman i da sam finasira pokretne stpenice.

Iz opozicionih klupa se čulo da ovaj projekat može dovesti do sudskih sporova i da prije odluke treba konsultoovati struku i riješiti imovinske odnose.

Opozicionari su upozorili da će ova vlast ostaviti za sobom sudske sporove „koje će u ime velikog brata, voditi velika sestra“, da treba čuti struku i eliminisati imovinsko pravne probleme.

Glasovima vladajuće koalicije prihvaćeno je da se gradi tunel sa pokretnim stepeništem, uz uslov da se prije realizacije projekta riješe svi imovinsko pravni odnosi.

Predlog Odluke o zaduživanju Opštine Herceg-Novi na 10 miliona eura za finasiranje projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali, Faza V2 – Herceg-Novi“ uprkos oštrim osudama opozicije, koji su to definisali “novim dužničkim ropstvom”, usvojen je većinom glasova. Iako su opozicionari bili saglasni da je rekonstrukcija postojeće i izgradnja novih dijelova vodovodne mreže neophodna , nezadovoljni su izborom Vodacoma koji bi trebalo da vodi tu značajnu investiciju. Bili su izričiti da nemaju povjerenja u Vodacom “ zbog traljave izgradnje kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, projekta vrijednog 28 miliona eura.

Galerija

Bonus video: