Predstavnici civilnog sektora pisali premijeru: Traže sastanak s Markovićem

Oni u pismu Markoviću traže da se imenuje novi predsjednik Savjeta i da se u to tijelo imenuju novi članovi u ime Vlade na nivou pomoćnika ili državnih sekretara
0 komentar(a)
Stevo Muk
Stevo Muk
Ažurirano: 21.12.2016. 17:09h

Predstavnici deset nevladinih organizacija tražili su sastanak sa premijerom Duškom Markovićem, kako bi se riješilo pitanje funkcionisanja Savjeta za razvoj NVO.

Oni od Markovića, između ostalog, traže da razgovaraju o odnosu Vlade prema civilnom sektoru.

Oni u pismu Markoviću traže da se imenuje novi predsjednik Savjeta i da se u to tijelo imenuju novi članovi u ime Vlade na nivou pomoćnika ili državnih sekretara.

Potpisnici pisma su sredinom godine zamrzli članstvo u Savjetu zbog odluke predsjednice Marije Vučinović da Vladi šalje mišljenje tog tijela bez konsultacije sa članovima iz NVO.

“Bez obzira na to što Savjet od jula ne zasjeda, Vlada je usvajala politike koje se odnose na razvoj NVO bez mišljenja Savjeta, suprotno odluci toga tijela. Ovako je pozicija Savjeta dodatno derogirana i mi trenutno ne nalazimo utemeljenje u odluci o osnivanju Savjeta, koje bi nam pomoglo da promijenimo odluku”, navodi se u pismu i od Markovića traži da ispuni zahtjeve kako bi se vratili u Savjet.

Potpisnici pisma tražili su od Markovića da na sljedećoj sjednici Savjeta obezbijedi davanje mišljenja na Zakon o NVO sa mišljenjem Evropske komisije, kao i da se novi tekst Uredbe o saradnji sa NVO ponovo raspravi prije usvajanja na Vladi. Oni traže i da se Kancelarija za saradnju Vlade sa NVO premjesti u Ministarstvo za javnu upravu i transformiše na nivo direkcije ili dirktorata, kao i da se imenuje novi direktor.

Traže i da se sprovede javna rasprava o Strategiji razvoja civilnog društva i usvoji akcioni plan za partnerstvo otvorenih vrata. Predstavnici NVO od Markovića zahtijevaju i da se hitno usvoje pravila za transparentno upravljanje državnom imovinom, uključujući i kriterijume za dodjelu državnog prostora i zemljišta nevladinim organizacijama.

Pismo su potpisali Stevo Muk iz Instituta alternativa, Ana Novaković iz CRNVO, Aleksandar Dedović iz Alfa centra, Igor Milošević iz ADP Zid i Marina Vujačić iz Udurženja mladih sa hendikepom. Potpisnici su i Snežana Kaluđerović iz CGO, Vladan Nikolić iz Saveza paraplegičara, Mirela Korać iz Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju, Anica Maja Boljević iz Fonda za aktivno građanstvo i Veselin Šturanović u ime Foris Montenegra.

Pozvali da se skine oznaka tajnosti sa izvještaja iz Brisela

Predstavnici deset nevladinih organizacija od premijera traže i da objavi priloge izvještaja iz akcionog plana za 23. i 24. poglavlje i skine oznaku tajnosti sa izvještaja misija Evropske komisije i mišljenja dobijenih na nacrte zakona.

Oni zahtijevaju i da se razmotre modaliteti učešća predstavnika NVO u Savjetu za vladavinu prava, reformu pravosuđa i reformu javne uprave. Potpisnici su pojasnili i da bi sastanku sa Markovićem prisustvovalo troje predstavnika NVO.

Bonus video: