Povjerenje građana u DPS nikad manje

Upitani na koga Crna Gora treba da se oslanja u spoljno političkom svijetu 27,2 građana je odgovorilo da je to EU, njih 15,4 SAD, dok Rusiju kao oslonac vidi 20,5 odsto građana
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2016. 18:59h

Istraživanje CEDEM-a pokazalo je da DPS uživa najviše povjerenja među partijama - 36,8 odsto.

Glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić je podsjetio da je ta vrijednost niža nego izborni rezultat DPS-a.

"Otkad vršim ovu vrstu mjerenja ovo je najniža vrijednost koju smo izmjerili kod DPS-a. Negativan trend je očito rezulatat onog što se dešavalo izbornog i nakon izbornog dana”, rekao je Bešić.

On smatra da je interesantno što Socijalistička narodna partija ima skor od 7,8, Demos, 6,3 odsto, a URA 1,6 odsto.

"Sve kada se sabere je mnogo više nego njihov koalicioni izborni rezultat. Ta koalicija nije prijala glasačima tih partija. One očigledno pojedinačno imaju bolju podršku nego što imaju kao koalicija. To je bila negativna sinergija koja im je odnijela dio glasača. Najvišu štetu je istrpjela URA, koja je bila na stabilnih četiri odsto podrške prije izbora”, kazao je Bešić.

On je naveo da su Demokrate najveći pobjednici, jer su napravili najveći progres. Bešić dodaje da DF ima stabilnu podršku od 21 odsto.

"Njima je jako prijao izborni i scenario koji se dešavao nakon izbora i bez obzira na sve negativne konotacije, pritiske i otvorene podjele, njihov radikani pristup se u jednom dijelu isplatio“, smatra Bešić, prenosi Mina.

On je dodaao da je podrška Demosu konstantno u padu od osnivanja te partije, da Socijaldemokratska partija ima 4,1 odsto podrške, Bošnjačka stranka između tri i četiri procenta, a da su Socijaldemokrate ispod cenzusa.

Najpopularniji političar u Crnoj Gori je predsjednik države, Filip Vujanović sa prosječnom ocjenom 2,93.

Istraživanje koje je uradio CEDEM pokazalo je da je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić sa prosječnom ocjenom 2,83 ispred šef DPS-a Mila Đukanovića sa prosječnom ocjenom 2,70.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Dritan Abazović dobio je prosječnu ocjenu 2,44 i ispred je Duška Markovića i Miodraga Lekića (2,41).

Istraživanje CEDEM-a koje je urađeno početkom decembra na uzorku od 1.029 ispitanika je pokazalo da su najmanje popularni političari Raško Konjević (1,83), Andrija Popović (1,78), Azra Jasavić (1,73) i Dragan Purko Ivančević koji je na začelju sa prosječnom ocjenom 1,68.

Upitani na koga Crna Gora treba da se oslanja u spoljno političkom svijetu 27,2 građana je odgovorilo da je to EU, njih 15,4 SAD, dok Rusiju kao oslonac vidi 20,5 odsto građana.

Ukoliko bi se građani sjutra izjašnjavali o članstvu Crne Gore u NATO, 39,7 odsto glasalo bi NE, a 39,5 DA. Ispitanici, njih 63 odsto, smatraju da Crna Gora treba da bude članica Evropske unije.

"Ujednačena je podrška onih koji su za i onih koji su protiv. To bi u slučaju eventualnog referenduma bilo 50:50 ili bi se odlučivalio u nekom promilu”, kazao je Bešić.

Na pitanje "Da li vjerujete da će, bez obzira na vaše mišljenje, CG postati članica NATO?" 53,8 odsto ispitanih odgovorilo je sa DA.

U bolje rezultate u odnosu na prethodnu vladu vjeruje 19,6 odsto ispitanih, u iste rezultate 27,1 odsto, da će rezultat biti lošiji smatra 22,2 odsto.

Od insitucija najveće povjerenje građani imaju u sistem obrazovanja (59,3 odsto), zatim SPC (53,8), zdravstveni sistem (52,3), dok u policiju povjerenje ima 47,5 odsto ispitanih.

Najmanje povjerenja građani imaju u političke partije (35,4) i CPC (18,6).

Galerija

Bonus video: