Šehović: Ustanovama visokog obrazovanja 314 hiljada eura

Ministar prosvjete Damir Šehović naveo je da je riječ o drugoj fazi projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” koji se relizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, čija je ukupna vrijednost projekta 700 hiljada EUR
101 pregleda 4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2016. 13:47h

Ministarstvo prosvjete potpisalo je danas ugovore o dodjeli sedam grantova ustanovama visokog obrazovanja čija je ukupna vrijednost 314 hiljada EUR.

Ministar prosvjete Damir Šehović naveo je da je riječ o drugoj fazi projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” koji se relizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, čija je ukupna vrijednost projekta 700 hiljada EUR.

On je podsjetio da je prva faza završena u aprilu kada su potpisani slični ugovori i dodijeljeno oko 400 hiljada EUR.

“Cilj projekta je da finansijski pomogne naš sistem visokog obrazovanja i na taj način doprinese unapređenju kvaliteta rada i naučno-istraživačkog rada”, saopštio je Šehović na svečanosti povodom potpisivanja ugovora.

On je poručio da je Crnoj Gori potreban sistem obrazovanja koji će više nego do sada biti u funkciji ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja Crne Gore.

“Unapređenje modela studiranja, promjena modela finansiranja Univerziteta Crne Gore (UCG) koja će se u budućnosti zasnivati na ugovornom odnosu sa državom i stavljanje više akcenta na naučno istraživački rad i izučavanje stranih jezika samo su neki od koraka koje nas u narednom periodu očekuju”, najavio je Šehović.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić, ocijenila je da ovaj projekat ima izuzetnu svrsishodnost.

“UCG je najuspješniji korisnik ovog fonda, zahvaljujući izuzetnim timovima i njihovim liderima", ocijenila je Vojvodić.

Ona je objasnila da će ovog puta uložiti u unapređenje na polju inžinjerskih programa na Metalurško tehnološkom fakultetu, kao i mreže internacionalizacije u Centru za međunarodnu saradnju, Karijernom centru UCG-a i Centru za informacioni sistem.

Rektor Univerziteta Donja Gorica (UDG) Veselin Vukotić, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora kojim će se doprinijeti daljem unapređenju njihovih laboratorija za bezbjednost hrane i istraživačkog rada na doktorskim studijama na UDG-u.

“Laboratorija koju smo danas dobili će, zajedno sa laboratorijama koje već imamo, doprinijeti daljem unapređivanju istraživačkog rada na UDG-u”, saopštio je Vukotić.

Prema njegovim riječima, UDG je jedini privatni Univerzitet, ne samo u regionu, koji razvija ne samo humanističke i društvene nauke, već i prirodne i tehničke nauke.

“To nije nimalo lako, jer mi nemamo nikakve prihode od države, niti nam trebaju, niti ih tražimo”, kazao je Vukotić.

Prorektor za nastavu i međunarodnu saradnju Univerziteta Mediteran Janko Radulović, ukazao je da je Mediteran prvi privatni Univerzitet u Crnoj Gori.

“A privatno obrazovanje nije kod nas imalo neku dugu tradiciju tako da smo mi imali mnogo problema u stabiliziovanju mnogih naših aktivnosti”, saopštio je Radulović.

On je poručio da se nada da će nastavni planovi i programi njihovog Fakulteta za vizuelne umjetnosti putem ovog projekta dobiti specijalnu podršku.

Goran Drinčić sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, naveo im je da im je značajan ovaj projekat s obzirom na to da su mlad Fakultet.

“Projekat podrazumijeva modernizaciju naše biblioteke, s tim što ćemo se potruditi da ona ne bude samo na korist našim studentima, već i široj zajednici”, saopštio je Drinčić.

Bonus video: