"Da korumpirani Đukanović neće dopustiti slobodne izbore postalo je jasno u toku kampanje"

U saopštenju PzP se navodi da je Medojević Purseru izložio osnovne razloge duboke političke krize u Crnoj Gori, posebno ističući nedemokratski autoritarni karakter režima , koji vlada 27 godina, suprotno većinskoj volji građana
82 pregleda 32 komentar(a)
Benjamin Purser, Nebojša Medojević, Foto: PzP
Benjamin Purser, Nebojša Medojević, Foto: PzP
Ažurirano: 17.12.2016. 10:44h

Da korumpirani Đukanović neće dopustiti slobodne izbore i mirnu predaju vlasti, postalo je jasno, u toku kampanje za posljednje izbore, kada su svi trendovi ukazivali na sigurnu pobjedu opozicije, saopštio je danas Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i član predsjedništva Demokratskog fronta (DF)

Medojević se kako je saopšteno iz PzP u toku radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sastao sa Benjaminom Purserom, savjetnikom Republikanskog Senatora Boba Korkera, predsjednika Komiteta za spoljne poslove Senata SAD, za istok i Rusiju.

U saopštenju PzP se dodaje da je Medojević Purseru izložio osnovne razloge duboke političke krize u Crnoj Gori, posebno ističući nedemokratski autoritarni karakter režima , koji vlada 27 godina, suprotno većinskoj volji građana, koristeći sistemski razvijene mehanizme izbornih krađa, ucjena, korupcije, zloupotreba državnih resursa, službi, kao i medija, o čemu se već dosta pisalo i u izvještajima američkog Stejt dipartmenta i Evropske Komisije.

"DF je pet dana pred izbore specijalnom tužiocu predao detaljne informacije o planovima DPS da kupovinom ličnih karata, plaćanjem birača, dovođenjem lažnih birača iz država u okruženju, plaćanjem glasačima iz dijaspore koji nemaju pravo glasa da glasaju, pokušaju da obezbjede pobjedu na izborima, a da ako to ne budu uspjeli sami isprovociraju incidente na dan izbora i za to optuže DF, kao najozbiljnijeg i najjačeg opozicionog subjekta. Nažalost, tužila umjesto da procesuira čelnike DPS i sam je postao dio plana režima kako bi po svaku cijenu sačuvao režim, i po nalog Đukaanovića sproveo je lažni državni udar na dan izbora, stvorio atmosferu straha i panike i smanjio izlaznost za cijelih 6 odsto i time spriječio siguran poraz DPS i pobjedu opozicije" istakao je Medojević.

Medojević je, piše dalje u saopštenju PzP, Purseru posebno ukazao na jasnu namjeru korumpiranog režima da vlast sačuva politickim, pravnim, medijskim, ali i fizičkim nasiljem, suspendujući politička prava i demokratiju.

"Zato je DF kao vodeća snaga opozicije, uputio predlog ostatku opozicije , nastavak bojkota nelegitimnog parlamenta i zajednički rad na stvaranju paralelnih slobodnih institucija političkog sistema- Opozicionog Kabineta sa 18 ministara i Slobodni parlament sa 39 poslanika opozicije. Na ovaj način bi opozicija pokazala i građanima i međunarodnoj javnosti da je Crna Gora u sistemskoj državnoj krizi, a da je opozicija sposobna i spremna da preuzme odgovornost za sprovođenjee neophodnih temeljnih reformi za oporavak zemlje i konsolidaciju demokratije. Nakon brutalnog terora nad mirnim demonstrantima 24. oktobra 2015. godine i spriječavanja slobodnog izjašnjavanja građana, neuspjeha eksperimenta tzv, Vlade izbornog povjerenja, i organizacije lažnog državnog udara na dan izbora 16. ktobra 2016. godine, DF cijeni da odgovor opozicije mora biti oštar, principijelan sa jedistvenim političkim zahtjevima koji moraju biti mnogo strožiji. DF nema nikakvo povjerenje u parlament koji je nastao lažnim državnim pučem i svako pristajanje opozicije na povratak u parlament bez kompletno dogovorenog paketa mjera , mehanizama i aktivnosti za sprovođenje fer i poštenih izbora, bi bilo pogrešno" zaključio je Medojević.

U saopštenju PzP se navodi da se Purser zahvalio Medojeviću na iscrpnoj analizi razvoja situacije u Crnoj Gori, nakon izbora.

"Posebno na pojašnjavanju detalja oko navodnog državnog udara, jer su informacije koje su dolazile iz Crne Gore bile dosta konfuzne. Purser je iskazao žaljenje zbog političke krize u Crnoj Gori i iskazao interes senatora Korkera za upoznavanje sa stavovima i predlozima opozicije za rješenje krize. Purser je takođe obavijestio Medojevića da i u samom Senatu postoji nedoumica oko ponovnog razmatranja i glasanja ratifikacije Sporazuma o ulasku Crne Gore u NATO. U toku su proceduralne konsultacije da li će se o tom pitanju raspravljati ili samo glasati, a zbog obimnih obaveza Senata oko izbora nove administracije i ambasadora, teško je procijeniti kada bi ovo pitanje moglo ponovo da se stavi na dnevni red Senata", rekli su iz PzP-a.

Iz PzP-a su kazali i da su se Purser i Medojević dogovorili da nastave kontakte u vezi sa razvojem situacije u Crnoj Gori, a Purser je prenio spremnost senatora Korkera da se u najskorijem vremenu susretne sa Medojevićem u Senatu.

Bonus video: