Opozicija odbila platformu Demokratskog fronta

Predstavnici građanske opozicije u neformalnim razgovorima odgovorili da neće stati iza predloga Fronta
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2016. 07:40h

Predstavnici građanske opozicije odbili su platformu Demokratskog fronta (DF) u kojoj se, između ostalog, traži formiranje opozicione vlade i parlamenta, saznaju “Vijesti”. Opozicija nije slala zvaničan odgovor predsjedništvu Fronta ali im je, prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, u neformalnim razgovorima poručeno da ne mogu stati iza tog dokumenta.

Sagovornik “Vijesti” iz građanske opozicije kazao je da formiranje paralelne vlade i parlamenta ne bi bila ozbiljna poruka građanima, kao i da “koministri nijesu ustavna kategorija”.

“Predlog Fronta nije opcija za razmatranje i u najmanju ruku je neozbiljna. Sada očekujemo da se predsjedništvo izjasni o platformi koja im je ponuđena sredinom nedjelje, a u kojoj se precizira da izbori moraju biti ponovljeni najkasnije do 2018. godine. Moramo nastaviti da djelujemo zajedno i na taj način natjeramo čelnike Demokratske partije socijalista (DPS)”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

U platformi koju je predsjedništvo Fronta ponudilo Demokratama, Socijaldemokratskoj partiji i koaliciji “Ključ” traži se da opozicione partije nastupe sa zajedničkim kandidatom na predsjedničkim izborima 2018. godine, ali i da imaju zajedničkog kandidata za gradonačelnika Nikšića na izborima naredne godine. Demokratska Crna Gora je za sada jedina zvanično podržala platformu, navodeći da ona ima smisla samo ako je prihvate svi opozicioni subjekti.

Predsjedništvo DF-a pozvalo je ostatak opozicije da nastave bojkot Skupštine Crne Gore, ali i da formiraju opozicionu Vladu i parlament. Prema tom predlogu, 39 opozicionih poslanika formirali bi parlament koji bi zasjedao uporedo sa Skupštinom i nudilo svoje predloge zakona. U platformi se navodi da bi takav potez ujedinio opoziciju i predstavio građanima pouzdanu alternativu vladi Duška Markovića. Platformom Fronta je predviđeno da opoziciona vlada ima kabinet od osam članova, koji bi činili predsjednici stranaka. On bi, kako se navodi, služio kao izvršno tijelo, utvrđivao alternativnu politiku, a odluke bi se donosile prostom većinom.

Kabinet vlade bi odobravao sve akcije u komunikaciji sa Markovićevim kabinetom. Predviđeno je i da opoziciona vlada ima 17 ministara, koji bi bili postavljeni proporcionalno broju mandata.

Čekaju da Front odgovori na drugu opozicionu platformu

Građanska opozicija očekuje da se predsjedništvo Fronta naredne nedjelje izjasni o njihovoj platformi kojom se traži ponavljanje izbora do 2018. godine. Predsjedništvo Fronta nedavno je najavilo da će se o platformi izjasniti u narednih nekoliko dana.

U platformi građanskih partija, koja bi nakon podrške Fronta bila ponuđena Markoviću, navodi se da će bojkot biti prekinut tek nakon što DPS odredi datum ponovljenih izbora. Zahtijeva se i pokretanje parlamentarne istrage navoda o pokušaju državnog udara na dan izbora, podsjećajući da je to predlagao i komesar za proširenje EU Johanes Han.

Opozicionari su tražili i da se sprovede istraga o izbornim zloupotrebama, podsjećajući da su konkretne dokaze ponudili u Izvještaju o izbornim neregularnostima.

Bonus video: