SNP traži podršku za svoju manjinsku vlast u Kotoru

Sagovornik „Vijesti“ je kazao da, nakon večerašnjeg obrta, mogućnost da opozicija i SNP formiraju novu vlast u Kotoru gotovo da i ne postoji
54 pregleda 181 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2016. 19:34h

Predstavici OO SNP Kotora su na sastanku sa delegecijama ostalih opozicionih partija – Demokrata, DF, URA i SDP, od njih zatražili da ta četiri politička subjekta daju podršku SNP-u da sama formira novu lokalnu vlast u tom gradu.

„Na stolu je ova ponuda koja je na fonu onoga što je iz SDP i URA poručivano prethodnih dana – da su oni spremni da prepuste svoje funkcije u novoj lokalnoj vlasti SNP-u, i da podrže manjinsku vlast naše partije. Ukoliko to i urade, mi garantujemo da niti jedan funkcioner DPS neće ostati na bilo kojoj dužnosti u novoj opštinskoj administraciji, niti će u njoj biti mjesta za bilo kakvu saradnju sa DPS“, kazao je „Vijestima“ predsjednik OO SNP Kotora dr Branko Ivanović.

Na pitanje da li je ova ponuda podrazumijeva da ostatak opozicije ipak nakon izvjesnog perioda uđe u novu lokalnu vlast ili je to „zakovano na četiri godine“, on je kazao da se „zna što podrazumijeva podrška manjinskoj vlasti“.

„Vijestima“ je iz redova ostatka opozicije rečeno da su njihovi predstavnici maltene odmah nakon što su čuli ponudu SNP-a, napustili sastanak i zatražili da im takvu svoju ponudu SNP dostavi napismeno, prije nego što na nju zvanično odgovore.

Sagovornik „Vijesti“ je kazao da, nakon večerašnjeg obrta, mogućnost da opozicija i SNP formiraju novu vlast u Kotoru gotovo da i ne postoji.

Demokrate, DF, URA i SDP koje su neposredno nakon lokalnih izbora 16.oktobra zvanično potpisale dokument kojim su se obavezali da neće sarđivati sa DPS, u lokalnoj Skupštini imaju ukupno 14 odbornika. Za formiranje većine, potrebna su im tri odbornika SNP koja do danas nisu potpisali opozicioni dokument o nesaradnji sa DPS. Njihova partija tvrdoglavo insistira da se napravi „diskontinuitet od prethodne vlasti“ čiji je dio bila i SDP, tražeći od partije Ranka Krivokapića da njeni funcuioneri podnesu ostavke na dušnosti u lokalnoj upravi a koje u najvećoj mjeri, više realno i ne pokrivaju nakon izbora 16. oktobra. Izuzetak je SDP-ov direktor opštinskog opreduzeća Luka Kotor Vasilije Kusovac koji je decidno rekao da neće podnijeti ostavku ukoliko to od njega ne zatraži njegova partija i ostatak opozicije „uz dobro obrazloženje.“

Kusovcu inače, mandat na toj funkciji ističe početkom januara. U slučaju definitivnog kraha pregovora sa opozicijom koji je sada veoma izgledan, SNP-u preostaje da formalno sklopi koaliciju sa DPS i njenim partnerima LP i HGI, da eventualno pruži podršku njihovoj manjinskoj vlasti, ili da izazove nove lokalne izbore.

Iz ostatka opozicije već su ranije upozorili kolege iz SNP da bi svaki od tih poteza, uključujuči i glasanje za predlog budžeta Opštine za 2017. koji je pripremio odlazeći gradonačelnik Aleksandar Stjepčević (DPS) bilo „pružanje ruke pomoći DPS-u“ i tako dalje tretirano od cijele opozicije.

Bonus video: