Ji: CG sistematski radila na sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u NATO-u

„Bošković je iznio stavove o glavnim izazovima i prijetnjama sa kojima je suočen zapadni Balkan, te naglasio važnost i nezaobilaznu ulogu SAD-a u nalaženju rješenja i odgovora na prijetnje“, kaže se u saopštenju
7 komentar(a)
Hojt Brajan Ji, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Hojt Brajan Ji, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 15.12.2016. 20:12h

Crna Gora će nastaviti da bude kredibilan saveznik združenim naporima u obezbjeđivanju mira i bezbjednosti i posvećeno će raditi na afirmaciji pozitivne regionalne saradnje, poručio je ministr odbrane, Predrag Bošković.

On je danas razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja, Hojtom Brajanom Jiem, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Ji je istakao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti da podržavaju dalji napredak Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama.

On je dodao da je Crna Gora sistematski radila na sprovođenju reformi neophodnih za punopravno članstvo u NATO-u.

„Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci SAD koja je evidentna sa svih političkih adresa, naglašavajući da će naša država nastaviti da bude kredibilan saveznik združenim naporima u obezbjeđivanju mira i bezbjednosti, te posvećeno raditi na afirmaciji pozitivne regionalne saradnje“, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, Bošković je, ukazujući na dinamiku procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazao da očekuje da će SAD na tom planu podržati Crnu Goru u što skorijem periodu.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosno-političkoj situaciji u regionu.

„Bošković je iznio stavove o glavnim izazovima i prijetnjama sa kojima je suočen zapadni Balkan, te naglasio važnost i nezaobilaznu ulogu SAD-a u nalaženju rješenja i odgovora na prijetnje“, kaže se u saopštenju.

U okviru bilateralne saradnje Crne Gore i SAD-a, Bošković je naglasio da su SAD glavni crnogorski strateški partner i saveznik koji je u proteklih deset godina dao najveći doprinos razvoju crnogorskih odbrambenih sposobnosti.

„Saradnja dvije zemlje, koja se ogleda kroz podršku planiranja i obuke, opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore, te zajednički doprinos izgradnji stabilnosti i međunarodne bezbjednosti u svijetu, ocijenjena je kao najvidljiviji primjer odličnih ukupnih bilateralnih odnosa“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: