Belgija ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

Belgija je postala 18. država članica NATO koja je podržala pridruživanje Crne Gore Alijansi
82 pregleda 11 komentar(a)
Belgija, parlament, Foto: Skupština Crne Gore
Belgija, parlament, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 15.12.2016. 18:22h

Parlament Belgije ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je za ratifikaciju glasao 101 poslanik, dva su bila protiv, a 15 uzdržanih.

Belgija je tako postala 18. država članica NATO koja je podržala pridruživanje Crne Gore Alijansi.

Kako se navodi, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je sa Zigfridom Brakeom, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Belgije o značaju evroatlanskih integracija Crne Gore i podršci država članica na tom putu.

"Crna Gora i Belgija imaju odličnu bilateralnu saradnju, to je država koja snažno i otvoreno podržava evroatlanske integracije naše zemlje. Podsjećam da je Crna Gora dobila status kandidata Evropske unije tokom belgijskog predsjedavanja 2010. godine. Kada je o NATO integraciji riječ, zahvalio sam gospodinu Brakeu na intenzivnim aktivnostima parlamenta Belgije u sprovođenju procedure u plenumu i nadležnom odboru, kako bi proces ratifikacije danas bio stavljen na glasanje", rekao je Brajović.

Brake je između ostalog je rekao da Crna Gora predstavlja važnu kariku u sistemu bezbijednosti NATO-a.

"Mi imamo zajednički interes, dijelimo zajedničke vrijednosti, prijatelji smo i potreban nam je određeni lanac sigurnosti u ovom svijetu koji prolazi kroz velike promjene. Ovo je samo odskočna daska za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju", naglasio je Brake.

Brakeu je uručen i zvanični poziv da prvi put posjeti Crnu Goru i bude gost crnogorskog parlamenta, moguće već u prvom kvartalu predstojeće godine.

Brajović se danas sreo i sa Davidom Gercom, predsjednikom Parlamentarne grupe prijateljstva Belgije i Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Gerc je rekao da bez obzira na političke razlike, belgijski poslanici vladajuće većine i opozicije neometano sarađuju.

"Nije dobro da opozicija ne bude u parlamentu dok se vode diskuskije jer je ona i izabrana da radi svoj posao. Važno je imati opoziciju u parlamentu, jedino tako se može čuti u čemu se ne slaže sa većinom", kazao je Gerc.

Najavljena je takođe, posjeta delegacije grupe prijateljstva crnogorske Skupštine belgijskim kolegama.

Bonus video: