URA: Ulcinjska vlast nema osjećaja ni za radnike, ni za građane

"Procjena ukupnog finansijskog opterećenja ove naknade na građane i privrednike predstavlja utopiju za lokalnu vlast iako se radi o novom nametu koji se uvodi na mala vrata, a odnosi se na sva fizička i pravna lica, jer će opteretiti i onako slab privredni sektor i sve građane"
1 komentar(a)
Omer Barjaktari, Foto: URA
Omer Barjaktari, Foto: URA
Ažurirano: 14.12.2016. 16:15h

Način na koji se lokalna vlast odnosi prema važnim odlukama koje treba da donese je za rubriku "vjerovali ili ne", smatra predsjednik Opštinskog odbora URA Ulcinj, Omer Bajraktari.

"Zaista je neprimjeren i nedopustiv, za najvišu lokalnu instituciju, takav nivo nepoštovanja procedura oko donošenja bitnih odluka. Moguće je neprimjeren i nedopustiv nivo nepoštovanja procedura oko donošenja bitnih odluka pripisati neznanju, ali mislim da takav odnos proizilazi iz toga što je ova široka koalicija, koja je trenutno instalirana u Ulcinju, izgubila osjećaj za realnost.Da su izgubili osjećaj za radnike u lokalnoj upravi pokazali su donošenjem odluke o platama. Dakle, povećali su svoje funkcionerske plate po dva puta, a smanjili plate ostalih radnika. A da su izgubili osjećaj za građane pokazuju ovih dana tako što su građane za početak obradovali namjerom da povećaju boravišnu taksu. Takvim postupkom pokušavaju svoju nesposobnost da fakturišu građanima, odnosno redovnim platišama. Jer, oni koji plaćaju tu taksu ubuduće će plaćati više, a oni koji je ne plaćaju, izbjegavaće plaćanje iste i dalje", kazao je Barjaktari.

On je dodao da "drugi novogodišnji poklon građanima se sprema u vidu komunalne naknade".

"Zabrinjavajući je, krajnje netransparentan pokušaj uvođenja ove nove naknade, bez ikakvih objašnjenja i izjašnjenja. Procjena ukupnog finansijskog opterećenja ove naknade na građane i privrednike predstavlja utopiju za lokalnu vlast iako se radi o novom nametu koji se uvodi na mala vrata, a odnosi se na sva fizička i pravna lica, jer će opteretiti i onako slab privredni sektor i sve građane", kazao je predsjednok OO URA Ulcinj.

Prema Barjaktarijevim informacijama, priča o budžetu je posebna, jer je procesu javne rasprave pristupljeno na krajnje neodgovornom način, bez zaključka o javnoj raspravi.

"Takozvani program javne rasprave je objavljen 13. decembra, a po tom programu javna rasprava traje do 15. decembra!? A svi znamo da je to najvažniji dokument koji se donosi u jednoj godini. Sadržina prijedloga budžeta je priča za sebe, visina planiranih prihoda je astronomska za naše prilike i njihov rad, zato sam i siguran da neće dobiti pozitivno mišljenje Ministarstva finansija, osim ako taj resor ne donese političku odluku da podrži takav dokument. Ovakav način rada ulcinjske vlasti predstavlja samo malu sliku rada velike ili široke koalicije u Ulcinju. Moguće je i da im nije do rada nakon što su se smjestili u fotelje", kazao je Barjaktari.

Bonus video: