Đukanović saglasan da je Tramp nepredvidiv: Američki sistem je nešto što garantuje stabilnost politike

"Potrebno je riješiti globalnu krizu i nadam se inicijativi iz Vašingtona ili Moskve, i važno je da se Evropa u tome snađe", rekao je Đukanović
114 pregleda 12 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.12.2016. 15:50h

Izabrani američki predsjednik Donald Tramp je nepredvidiva ličnost, ali i da sistem SAD garantuje stabilnost politike na globalnoj sceni i kada dođe do promjene na vrhu američke administracije, ocijenili su danas učesnici specijalne emisije "Okruženje".

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović, iako saglasan sa tezom o Trampovoj nepredvidivosti, smatra da je američki sistem nešto što garantuje stabilnost politike na globalnoj sceni i kad dođe neko nov.

Kako kaže, svijet nikada nije bio u većoj krizi, nakon pada Berlinskog zida.

"Potrebno je riješiti globalnu krizu i nadam se inicijativi iz Vašingtona ili Moskve, i važno je da se Evropa u tome snađe", rekao je Đukanović.

Nekadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je istakao da je Tramp poslao dvije važne poruke - da se sa Rusijom mora pregovarati, a ne sukobljavati, kao i da SAD ne smije da ruši režime u drugim državama i dovodi sebi pogodne režime.

"Hilari Klinton je vodila politiku koja je dovela do Sirije, Libije… Da je izabrana, vidjeli bismo novu Siriju i Libiju, ništa novo, pa bi Evropa morala da rješava posljedice", rekao je Mesić.

Kako je dodao, važna je i poruka da se sa Rusjiom moramo dogovarati, a ne sukobljavati se.

"Ali, on je nepredvidiv, pa ne znamo kako će se stvari odvijati", rekao je Mesić.

Na njegove riječi nadovezao se bivši poslanik u EP Hanes Svoboda, koji je prenio da su, tokom njegovog nedavnog boravka u Moskvi, svi "manje-više složili sa ocjenom da ne znamo sta će se desiti nakon izbora Trampa", ali je rekao da novi američki predsjednik možda može da pomogne Evropi da razvije jedinstvo.

On je dodao da se ne slaže sa nekim politikama ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je ukazao da se mora naći način da se Rusija vrati u dijalog.

"Rusija je dio Evrope, treba nam bezbjednosni okvir za cio kontinent, a Tramp možda može da pomogne Evropi da razvije jedinstvo", rekao je Svoboda.

Bonus video: