Grahovac: Lavrov ukorio Đukanovića, ali i Roćena

“Ruski stav ostaje nepromijenjen. Ovo nije niti prijetnja niti pritisak, ali sigurno je upozorenje Đukanoviću i Roćenu,” kazao je Grahovac za “Vijesti”
71 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Milan Roćen (Novina)
Sergej Lavrov, Milan Roćen (Novina)
Ažurirano: 14.12.2016. 07:37h

Komentar ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je “rukovodilac Crne Gore” izdao Rusiju predstavlja upozorenje bivšem premijeru Milu Đukanoviću, ali i njegovom tadašnjem savjetniku i funkcioneru DPS-a Milanu Roćenu, smatra politički analitičar Blagoje Grahovac.

Roćen je do 2006. bio ambasador Srbije i Crne Gore u Rusiji. Lavrov je tokom jučerašnje posjete Srbiji kazao da Evropska unija od srpskih vlasti traži da se prema Rusiji ponaša kao što to radi crnogorska.

“Traži od Srbije da se ponaša onako kako se ponaša rukovodilac Crne Gore koji je naprosto prekršio sve svoje obaveze, svoja obećanja, izdao Rusiju, iako mu Rusija nije učinila ništa loše“, kazao je Lavrov “Sputnjiku” u Beogradu.

Grahovac insistira da se ovaj komentar ne može tumačiti kao pritisak zbog pristupanja Crne Gore NATO-u.

“Ruski stav ostaje nepromijenjen. Ovo nije niti prijetnja niti pritisak, ali sigurno je upozorenje Đukanoviću i Roćenu,” kazao je Grahovac za “Vijesti”.

Penzionisani general smatra da državne institucije i građani treba da prepuste Đukanoviću “da sve njegove lične sporazume i nesporazume, a koje je koristio u ime Crne Gore rješava sa Rusima”.

Glavna urednica srpskog izdanja “Sputnjika” Ljubinka Milinčić smatra da u odnosima Crne Gore i Rusije ne bi trebalo zanemariti ulogu Roćena, koji je godinama bio ambasador u Moskvi.

Milinčić je kazala da je Roćen, sa kojim je radila jedan period u ambasadi zajedničke države, “bio izuzetan diplomata, ali čiji je glavni posao upravo bio to da ubijedi Rusiju da daju podršku otcjepljenju Crne Gore”.

“On je bio u jako dobrim odnosima sa ruskim zvaničnicima,” rekla je u emisji “Kažiprst” na B92.

Nekad su mu Rusi bili dobri

Đukanovićevo poimanje spoljne politike uvijek je bilo opterećeno potrebom da prvo gleda lični, pa onda državni interes, smatraju Demokrate.

“Zato je on u svojoj karijeri često mijenjao ideologije, mentore, države i partnere. Nekada je kroz zvanične poslove sa određenim Rusima pljačkao građane Crne Gore, kao u slučaju KAP-a, prvi je u Crnoj Gori potpisao Sporazum o saradnji DPS-a sa Jedinstvenom Rusijom, koji je i dalje na snazi, a danas on govori o Rusiji kao opasnosti, a ruski zvaničnici o njemu kao prevarantu”, rečeno je “Vijestima” iz stranke Alekse Bečića.

Iz stranke su dodali da se spoljna politika vodi lišena ličnih interesa, uvijek fokusirana isključivo na zaštitu Crne Gore, njenih građana i njegovanje partnerskog odnosa, u mjeri mogućeg, sa svima.

Bonus video: