URA Pljevlja: Nadležni organi ništa ne rade da ublaže teške uslove za život

Ona je dodala da nema ni vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kome bi se usaglasile mjere koje bi poboljšale životne uslove u gradu
86 pregleda 2 komentar(a)
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Ažurirano: 13.12.2016. 11:59h

Predsjednica Opštinskog odbora URA Pljevlja Maida Zilić Delić kazala je da nadležni organi u ovom gradu, kao ni oni na republičkom nivou, ništa ne rade da ublaže teške uslove za život, a ekološka, zdravstvena i socijalna situacija je svakim danom sve gora.

"Lokalno rukovodstvo više brine da se ne zamjeri svojim podgoričkim gospodarima što pokazuju nebrigom za zdravlje vlastitih građana, posebno djece. Zbog njihove bojazni da ne izgube udobne fotelje i dobra primanja najviše ispaštaju djeca Pljevalja koja i u vanrednim ekološkim okolnostima redovno idu u vrtiće i škole iako je svima jasno koliki je to rizik za njihovo zdravlje. Opštinska kancelarija za zaštitu životne sredine umjesto svakodnevnog obavještavanja građana kad ne treba da izlaze iz svojih domova bez prijeke potrebe u vrijeme najvećeg zagađenja u vazduhu uporno ćuti. Koliko lokalna uprava brine o svojim građanima pokazuje činjenica da i u vrijeme višemjesečnog prestanka snabdijevanja građana vodom za piće ne obezbjeđuje cistijerne sa pitkom vodom, već su građani prepušteni sami sebi dok računi za vodu ostaju i dalje papreno visoki. Ćute i zdravstveni radnici u Pljevljima. Ćuti i Institut za javno zdravlje Crne Gore jer na pragu 2017. godine izbjegava da objavi Statističke godišnjake o stanju zdravlja građana za 2014, 2015. i 2016. godinu iako je svima jasno da se zdravstveno stanje građana alarmantno pogoršava", kazala je Zilić Delić.

Ona je dodala da nema ni vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kome bi se usaglasile mjere koje bi poboljšale životne uslove u gradu.

"Istovremeno čelnici lokalne uprave i dalje pokušavaju da opravdaju loš učinak kratkoročnih Vladinih mjera iako alarmantna ekološka situacija u gradu pokazuje njihovu nemoć da pomognu vlastitim građanima. Uz to sasvim je jasno da je izgradnja drugog bloka i toplifikacija grada sve dalje od realizacije. Svoju nemoć opštinsko rukovodstvo iskazuje i kroz neuspjelu politiku zapošljavanja građana jer je nezaposlenost u Pljevljima znatno iznad republičkog prosjeka. Kao odgovor na takvo stanje u gradu je i dalje veoma evidento iseljavanje mladih ljudi. Ekološke organizacije u Crnoj Gori i treću godinu, krajem decembra, organizuju Ekološki protest u Pljevljima. Krajnje je vrijeme da svi subjekti u gradu spriječe dalje umiranje Pljevalja i hitnim mjerama spriječe ekološki, zdravstveni i socijalni zločin prema vlastitim građanima."

Bonus video: