Vujanović: Evropska perspektiva zapadnog Balkana važna za stabilnost

„Sagovornici su se saglasili da države imaju veoma dobre odnose bez otvorenih pitanja“, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2016. 10:13h

Evropska perspektiva zapadnog Balkana važna je za stabilnost u regionu, ocijenili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Slovenije Miro Cerar.

Vujanović je, u okviru zvanične posjete Sloveniji, razgovarao je sa Cerarom.

„Sagovornici su se saglasili da države imaju veoma dobre odnose bez otvorenih pitanja“, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Konstatovani su, kako se navodi, bliski odnosi dvije države sa mogućnošću i interesom za produbljivanje ekonomske saradnje.

„Cerar je čestitao Crnoj Gori na njenom napretku u pristupanju NATO savezu, Slovenija je bila među prvim članicama koja je ratifikovala Protokol o pridruživanju“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Cerar pohvalio napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i najavio dalju podršku Slovenije.

„Sagovornici su se saglasili da je evropska perspektiva zapadnog Balkana važna za stabilnost u regionu“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je razgovarao i sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije, Milanom Brglezom, kome je zahvalio na prijemu i dosadašnjoj aktivnoj podršci te države Crnoj Gori.

Navodi se da je Vujanović čestitao jubilej 25. godišnjicu samostalnosti i nezavisnosti Slovenije.

„Istakao je da između dvije države postoje odlični temelji za saradnju i međusobno razumijevanje. Naglasio je veliki značaj slovenačkih investicija, pogotovo na području zaštite životne sredine i turizma u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je ukazao na ulogu aktivne međuparlamentarne saradnje i opisao aktuelne unutrašnje političke prilike, povezane sa bojkotom rada Skupštine Crne Gore.

Kako se dodaje, detaljno je opisao konstruktivan odnos Crne Gore sa susjednim državama i njen doprinos stabilnosti područja zapadnog Balkana, i ocijenio prilike u regionu.

„Brglez je čestitao važne jubileje koje obilježava Crna Gora i istakao da su odnosi dvije države odlični, prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je Brglez ponovio čvrstu i aktivnu podršku Slovenije na putu približavanja Crne Gore euroatalntskim integracijama i kazao da očekuje bližu međuparlamentarnu saradnju na nivou radnih tijela i grupa prijateljstava, kao i na najvišem nivou.

Kako je saopšteno, Brglez je najavio da se nada da će uskoro imati priliku da zvanično posjeti Crnu Goru.

„Brglez je potvrdio dalju podršku Slovenije Crnoj Gori u procesu približavanja EU i uključivanja u NATO savez. Saopštio je da će se Slovenija još aktivnije zalagati za prisustvo EU u svim državama bivše zajedničke države“, navodi se u saopštenju.

Slovenija će, prema riječima Brgleza, nastaviti da pruža razvojnu pomoć, jer su na taj način oblikovani kontakti garancija za uspješan razvoj odnosa između dvije države i ubuduće.

Na sastanku su učestvovai ministar kulture, Janko Ljumović i državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova, Vera Joličić Kuliš.

Bonus video: