Vujanović: CG je primjer proširenja NATO i EU na zapadnom Balkanu

Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti toj državi, zahvalio je Pahoru na tome što je jedan od dva utemeljivača Brdo brioni pricesa koji je važna regionalna inicijativa, koja preko Slovenije i Hrvatske, kao članice EU, povezuje zapadni Balkan sa EU
10 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.12.2016. 18:36h

Crna Gora je pozitivan primjer na zapadnom Balkanu što se tiče proširenja Evropske unije i NATO saveza, a pregovori i njihov uspješan završetak uklonio bi sumje koje se javljaju kada je u pitanju korist proširenja te dvije međunarodne organizacije.

To su ocijenili predsjednici, Crne Gore i Slovenije, Filip Vujanović i Borut Pahor.

Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti toj državi, zahvalio je Pahoru na tome što je jedan od dva utemeljivača Brdo brioni pricesa koji je važna regionalna inicijativa, koja preko Slovenije i Hrvatske, kao članice EU, povezuje zapadni Balkan sa EU.

"Svi tu inicijativu sa prostora zapadnog Balkana doživljavamo kao izuzetno značajnu i kao snažnu konekciju država zapadnog Balkana preko Slovenije i Hrvatske sa EU i kao važan razlog da se EU snažnije fokusira prema zapadnom Balkanu i doprinese da se ostvare dva cilja", rekao je Vujanović.

On je pojasnio da su ciljevi da se napravi bolja infrastrukturna povezanost država zapadnog Balkana i da se bolje iskoriste resursi.

"Svi smo kroz Berlinski proces koji je iniciran inicijativom Brdo Brioni već osjetili benefite i države zapadnog Balkana su se snažnije povezale u projektima evropske integracije i infrastrukturnim projektima na mnogo vidljiviji i neposredniji način",rekao je Vujanović.

U tom smislu, dodao je, zasluga Hrvatske i Slovenije, u personalnom smislu predsjednika Slovenije je visoko uvažena u regionu, »i ja u ime Crne Gore želim i da je javno saopštim«.

"Bilateralni odnosi su bez otvorenih problema sa otvorenim prostorom saradnje danas obogaćena sa dva nova ugovora. Ugovorom o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, koji dvije važne sfere društvenog djelovanja povezuje dvije države i daje mogućnost intenzivnije i sadržajnije komunikacije", kazao je Vujanović.

Drugi sporazum je za međunarodno razvojnu pomoć Crnoj Gori koja je već od 2012. godine tekuća i koja je ovim sporazumom za 2016. i 2017. godinu utvrdila nove projekte saradnje.

"To je podrška i pomoć projektima koji su usmjereni na održivi razvoj i na zaštitu životne sredine i na projekte koji će biti u funkciji boljeg kvaliteta života u sredinama u kojima se oni realizuju", precizirao je Vujanović.

Do sada su, dodao je,bili usmjereni uglavnom na prostoru Žabljaka, vrijednog zimskog centra Crne Gore, koji je kroz ono što su iskustva Slovenije u zimskom turizmu dobio značajno unapređenje ovim novim sporazumom.

"Uz projekte Žabljaka data su i dva vrijedna i važna projekta van Žabljaka za doprinos dalje afirmacije i vrijednosti Skadarskog jezera, koji je jedno od najčistijih jezera na tom prostoru zapadnog Balkana, gdje će se raditi jedan prečišćivač za ribarsko naselje na tom jezeru, i za revitalizaciju deponije u Plavu", kazao je Vujanović.

Ova pomoć se realizuje u zajedničkom djelovanju Vlade Slovenije i Vlade Crne Gore, tako da je i to način da te dvije vlade sarađuju bliskije, neposrednije i kvalitetnije.

"Ubijeđen sam da će ovaj poziv koji činimo ja i Pahor zajednički biti prihvaćen od strane dvije vlade, da se Međudržavna komisija sastane, da napravi jedan dobar presjek onoga što je do sada radila i da inicira saradnju u svim oblastima u budućnosti i da te saradnje budu na nivou vrhunske potrebe dvije države", kazao je Vujanović.

Vujanović je dodao da su evroatlantske integracije u završnoj fazi ratifikacije Pristupnog protokola koji je među državama EU prvo ratifikovala Slovenija, a koja je kao kontakt država Crne Gore od 2011. do 2014. godine pomogla značajno da dostignemo standarde NATO-a.

"Zahvaljujem Sloveniji za visoku ekspertsku pomoć u pridruženju EU i slažem se sa konstatacijom da jesmo lider u evropskim integracijama i dobar primjer, ali to treba samo dodatno da nas motiviše da ubrzamo proces evropske integracije. Dakle, očekujemo i nadalje prisnu blisku i partnersku saradnju sa Slovenijom u ovim integracijama, naravno uz visoku zahvalnost i ekspertsku pomoć u tome".

Sagovnornici su govorili o Slovencima u Crnoj Gori i Crnogorcima u Sloveniji i ocijenili da su oni dobar most saradnje.

"Zahvaljujem za otvaranje Njegoševe klupe na prostoru gdje je Njegošev spomenik u prostoru Njegoševe ulice, koji nam na simboličan i lijep način pokazuje povezanost naše dvije države. Dakle, predsjedniče Borute hvala ti za ono što si učinio za naše odnose i za ukupnu saradnju dvije države", zaključio je Vujanović.

Prema riječima Pahora, posjeta Vujanovića ne znači samo priliku za obostrano zadovoljstvo i dobru volju desetogodišnjih odnosa između nezavisnih Slovenije i Crne Gore, odličnih političkih, ekonomskih i međuljudskih odnosa već je to i prilika da obje države izmijene stavove o njihovom daljnjem bilateralnom odnosu, međunarodnim pitanjima saradnje zbog toga da bi svijet bio mirniji bezbjedniji i perspektivniji.

"Čestitam Crnoj Gori na značajnim uspjesima na putu u EU i u NATO savez. Čak i više Crna Gora je pozitivan primjer države na zapadnom balkanu i to što se tiče proširenja EU i što se tiče proširenja NATO saveza", ocijenio je Pahor.

Slovenija, kako je rekao, može samo poželjeti da proces integracija uspješno teče i uspješno završi članstvom u EU i NATO.

"Pregovori i njihov uspješan završetak uklonio bi sumje koje se javljaju kako u EU tako i u NATO-u u vezi sa korišnošću i uspješnošću proširenja. Zbog toga je odlučan saveznik Crne Gore kod vaših pregovora sa EU i okviru procesa za NATO", naveo je Pahor.

"Nadamo se da će u prvoj polovini sledeće godine process ratifikacije biti okončan i da će sa odlukom u parlamentu Crna Gora završiti to važno poglavlje koje je važno za vas za nas i za sve članice NATO saveza", dodao je Pahor.

On je rekao da će uspješno biti završen i process ulaska u NATO koji je posebno u ovoj geo-političkoj situaciji, jako zahtjevan i koji će dodatno ojačati autoritet Crne Gore kao pouzdanog partnera i buduće članice EU.

"U tom duhu Slovenija želi nastaviti dobre odnose kao što je to činila do sada u najboljoj vjeri jer je to posebno važno za vas za nas za EU za NATO savez. Biateralni odnosi izmedju Slovenije i Crne Gore su odlični i nema nikakvih otvorenih pitanja", ocijenio je Pahor.

Prema njegovom mišljenju, ekonomski odnosi bolji su nego što su bili u perodu kada je Slovenija prolazila kroz tešku ekonomsku krizu.

"Ali već 2015. zabilježili smo robnu razmjenu u visini nešto manje od 90 miliona EUR. To za dvije ovako male ekonomije nije niska robna razmjena ali ocjenjujemo da bi mogla biti viša te se stoga slažemo iako to nije naš prvobitni zadatak da ćemo podstaknuti obje vlade na obnavljanju rada mješovite komisije koje su se poslednji puta sastali 2013. Godine", rekao je Pahor.

On misli da bi to bilo korisno za povećanje robne razmjene za veću investicijsku aktivnost Slovenije u Crnoj Gori i Crne Gore u Sloveniji pa i za zajednički nastup na trećim tržištima.

"Razgovarali smo i o daljoj sudbini inicijative Brdo Brioni i saglasni smo da se u vrlo važnom trenutku na početku, ali i sa nastavkom ta inicijativa je nudila priliku da Zapadni Balkan ostao u kolektivnoj svijesti EU, tako i NATO-a", zaključio je Pahor.

Bonus video: