Ceh od milion stigao nakon 15 godina

Prvobitni dug iznosio 440.000 eura, ostatak je kamata...
96 pregleda 10 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.12.2016. 18:59h

Račun Opštine Budva blokiran je zbog duga od 1.040.000 eura, starog gotovo tri decenije.

Najnovija milionska vrijedna blokada dešava se u vrijeme kada opozicija pokušava da se napokon dogovori i konstituiše vlast.

Novo pražnjenje opštinske kase uslijedilo je nakon što je postalo izvršno sudsko rješenje, kojim je staromještanska porodica tražila da joj se izmiri dug iz 1989. godine, za oduzetih 1.070 kvadrata zemlje za gradnju stambenih zgrada u naselju Golubovina.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović potvrdio je da je račun blokiran i da je Opština pokrenula sva pravna sredstava kako bi deblokirala račun.

“Porodica se žalila i sud je još 2011. presudio da Opština na izuzimanja zemlje isplati 440.000 eura, koliko iznosi glavnica sadašnjeg duga. Oni su se potom ponovo žalili jer su smatrali da je cijena od nekih 440 eura po kvadratu nije adekvatna. Sudsko rješenje za naplatu duga postalo je sada prvosnažno, tako da je za proteklih 15 godina, koliko je dug star, odnosno od kada je donijeta sudska presuda, kamate dostigla iznos od 600.000 eura. Mi smo uložili žalbu“, kazao je Popović.

Prije gotovo mjesec, kasa je bila takođe ispražnjena, kada je milion eura sa računa skinuo državni Fond za obeštećenje.

Još aktulelna DPS vlast uspjela je da u međuvremenu isplati plate.

Od lokalnih izbora prošlo je gotovo dva mjeseca, konstituisana je nova, opoziciona skupštinska većina, ali gradom i dalje upravlja Popović.

Dok se opozcija usaglašava, Popović je početkom decembra donio odluku o izradi budužeta za 2017. godinu, a prethodno je Sekretarijat za finanisije uradio rebalans budžeta za 2016. Donošenje budžeta, kao ključnog dokumenta za rad lokalne uprave, po svemu sudeći, pripašće odlazećoj vlasti.

Popović čeka opoziciju, moraće da se odluči 15. decembra

Popović po zakonu ima pravo da do 15. decembra bude na mjestu gradonačelnika. Nakon toga, zbog konflikta interesa, moraće da se odluči da li će zamrznuti odborničku funkciju, ili će napustiti mjesto prvog čovjeka grada, ukoliko se do tada ne formira nova vlast.

Do 31. decembra lokalni parlament bi trebalo da usvoji ključne dokumente, od rebalansa budžeta za 2016. godinu, budžeta za sljedeću godinu, Plana investicija za 2017. i Plana privremenih objekta za 2017.

Opoziciona vlast je formirala radnu grupu koja je uradila nacrt budžeta za narednu godnu, ali je Popović odbio da takav dokument stavi na sjednicu Skupštine, jer po pravilima nacrt budžeta radi izvršna vlast koja upravlja gradom. Popovićeva administracija ubrzano radi na nacrtu budžta, koji bi do kraja sedmice trebalo da se nađe na javnoj raspravi, jer je 31. decembar krajnji rok do kada taj ključni dokument mora biti usvojen.

Bonus video: