Demos Nikšić: Planirani prihodi budžeta nijesu dovoljni

Prihodi su planirani na 11,8 miliona, dok su tekući izdaci planirani na devet, a dugovi 2,6 miliona eura
119 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić grad, grad Nikšić, Foto: Foto Srđo
Nikšić grad, grad Nikšić, Foto: Foto Srđo
Ažurirano: 12.12.2016. 14:25h

Iz nikšićkog opštinskog odbora Demosa upozoravaju da spostveni tekući prihodi budžeta koji je za narednu godinu planiran na nešto više od 20 miliona eura dovoljni su samo da pokriju planirane tekuće izdatke i otplatu dugova.

Sopstveni tekući prihodi su planirani na 11,8 miliona, dok su tekući izdaci planirani na devet, a dugovi 2,6 miliona eura.

„I ove godine da nije sredstava iz egalizacionog fonda koja iznose 5,3 miliona eura, donacija koje iznose 300 hiljada, kredita koji iznose 930 hiljada i prodaje opštinske imovine u iznosu od 203 hiljade ne bi se mogle izmirivati ostale obaveze koje opština ima prema institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, kapitalnim ulaganjima u opštini“, navodi se u saopštenju Demosa.

Stavka u budžetu za 2017. godinu koja je najviše porasla u odnosu na prethodnu godinu, ističu iz Demosa, su bruto zarade zaposlenih u organima lokalne uprave koje iznose skoro pet miliona, dok su bruto zarade u tekućoj godini iznosile nešto preko 4,4 miliona.

„Sredstva za isplate zarada za narednu godinu u odnosu na tekuću uvećana su za 516 hiljada. Postavlja se pitanje zbog čega je u budžetu za 2017. došlo do drastičnog povećanja iznosa bruto zarada. Da li je planirano povećanje posledica predstojećih lokalnih izbora u Nikšiću i to po oprobanom receptu jedan zaposleni 4 glasa“, ističu iz Demosa.

Napominju da je sekretar finansija Opštine Nikšić prilikom donošenja budžeta za ovu godinu kazao da će opština u narednoj godini uštedjeti 950 hiljada za iznos neisplaćenih zarada za 105 radnika koji su krajem 2015. godine napustili svoja radna mjesta kroz sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina od preko milion eura, a umjesto toga iznos bruto zarada se povećao za više od pola miliona eura.

„Tokom 2016. godine, što je Demos konstantno upoznavao crnogorsku javnost, u lokalnoj upravi Opštine Nikšić, bez javnih ustanova i javnih preduzeća je primljeno oko 120 radnika na neodređeno, 15 više nego što je kroz socijalni program napustilo lokalnu upravu svega nekoliko mjeseci ranije. U isto vrijeme tajno i bez oglasa primljen je i veliki broj službenika na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima shodno Zakonu o radu, a što je u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima koji reguliše prostupak zapošljavanja u organima lokalne uprave“, navodi se u saopštenju za javnost.

Nezakonit prijem radnika na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, tvrde iz Demosa, vršen je i u periodu održavanja parlamentarnih izbora i to uz saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije.

„I ovih dana, kako saznajemo u Opštini Nikšić, se tajno primaju radnici na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, pa će najvjerovatnije uvećana sredstva više od pola miliona eura koja će služiti za povećanje zarada opštinskih funkcionera i rukovodećih lica služiti i za isplatu zarada novozaposlenima, podstaknuti predstojećim martovskim izborima“, tvrde u Demosu.

Oni su pozvali institucije sistema da ispitaju zapošljavanje i isplate otpremnina u lokalnoj upravi i javnim ustanovama čiji je osnivač Opština Nikšić počev od 2011. godine, jer je kroz socijalne programe isplaćeno oko 300 radnika, a opština se kreditno zadužila za oko tri miliona eura.

Odmah zatim uoči izbora 2012. i 2016. godine vrši se prijem identičnog broja zaposlenih koliko je predhodno napustilo svoja radna mjesta tako da broj zaposlenih ostaje isti ili se blago uvećava, a šteta poreskim obveznicima se uvećava i mjeri milionima eura“, naglašavaju u Demosu.

Oni su pozvali nezaposlene da se uključe u borbu za ostvarivanje svojih prava na rad koje im garantuje Ustav Crne Gore, a koje im DPS konstantno uskraćuje nezakonitim i tajnim prijemom „svojih poslušnih članova koji su nerijetko i po nekoliko puta prodavali svoja radna mjesta a potom nalazili uhljebljenje, i to na šefovskim mjestima, u organima lokalne ili državne uprave ili javnih ustanova i preduzeća čiji su oni osnivači“.

Bonus video: