SNP dijeli otkaze zaposlenima

Ugovori su sa dvomjesečnim kašnjenjem mijenjani aneksima, a onda je Milić poslao rješenje o prestanku radnog odnosa
47 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Vijesti
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 12.12.2016. 06:14h

Predsjednik SNP-a Srđan Milić podijelio je otkaze pojedinim partijskim aktivistima koji su imali privremene ugovore o radu. To su uglavnom osobe koje kritikuju njegovu politiku, saznaju “Vijesti”. Do petka otkaze je dobilo troje aktivista, od kojih dvoje iz Podgorice i jedna Beranka. Spisak međutim nije konačan, posebno nakon parlamentarnih izbora kada se poslanički klub sveo na tri poslanika u odnosu na devet, koliko su imali nakon izbora 2012.

Po propisima, svaki poslanik može imati savjetnika, pa će iz poslaničkog kluba ostati bez angažmana makar još nekoliko zaposlenih.

Ugovori onih kojima je Milić već dao otkaze istekli su još u septembru, ali su oni ostali da rade. Po Zakonu o radu to je značilo da su trebalo biti primljeni na neodređeno, jer su prethodno neprekidno radili dvije godine. Početkom decembra oni su međutim dobili da potpišu dva aneksa ugovora, kojima im se retroaktivno produžava radni odnos za po mjesec dana. Nekoliko dana nakon što su ih potpisali, dobili su rješenje o otkazu, na kome nije ni bilo datuma.

U SNP-u nijesu željeli da komentarišu zbog čega se djele otkazi. Na pitanje zašto dio zaposlenih dobija otkaze, da li je to zbog lošeg izbornog rezultata i potrebe smanjenja troškova ili se radi o osobama kritičarima politike predsjednika partije, kao što oni vjeruju, iz Medijskog centra SNP-a su saopštili: ”Odgovor ćemo imati dan pošto objavite tekst”.

Rješenje o prekidu radnog odnosa potpisao je predsjednik partije Srđan Milić, dok bi formalno pravima zaposlenih trebalo da se bavi direktor partije. Njega SNP, međutim, nema još od kongresa prije dvije godine zbog velikog otpora članova Glavnog odbora prema kandidatima koje je Milić namjeravao da predloži. Taj posao obavlja jedan od potpredsjednika, Veselin Bakić.

Državna revizorska institucija nedavno je dala negativno mišljenje na Finansijski izvještaj SNP-a za 2015.

Između ostalog, zamjerili su da radni ugovori nisu zakoniti, da nedostaju diplome o školskoj spremi, kao i radno iskustvo. S druge strane, državni revizori su utvrdili da predsjednik partije ima podračun, odnosno bankarsku karticu koju koristi za privatne namjene, a na koju je uplaćeno bar 20.546,30 eura od priloga fizičkih lica.

Dio funkcionera SNP-a zamjera Miliću što ni dva mjeseca nakon izbora nije sazvao sjednicu GO na kojoj bi se o tome raspravljalo, već je umjesto toga počeo da djeli otkaze koji su kritikovali politiku koju vodi.

I sekretarka Šćekićevog odbora dobila otkaz

Na spisku onih koji su dobili rješenje o raskidu ugovora o radu je i sekretarka Izvšrnog odbora SNP Berana, jednog od najjačih partijskih uporišta u državi, potvrđeno je “Vijestima” u OO SNP Berane. Oni vjeruju da je njihova koleginica kolateralna šteta neslaganja predsjednika odbora i gradonačelnika Berana Dragoslava Ščekića sa Milićem. Šćekić je bio jedan od rijetkih partijskih zvaničnika koji je otvoreno zamjerio Milići na vođenju partije, a pod njegovim i pritiskom Aleksandra Damjanovića, SNP je na izbore izašao u koaliciji “Ključ”. Damjanović je bio treći na partijskoj listi i osvojio je poslanički mandat.

Bonus video: