Bošnjak: Više od polovine mladih želi da napusti zemlju

"U maloj Crnoj Gori dovedeni smo do toga da nam se više od 10.000 svršenih visokoškolaca nalazi na birou rada"
91 pregleda 14 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.12.2016. 13:20h

Do čega nas je dovela ova vlast govori poražavajući podatak istraživanja koje je sprovela jedna NVO, da nam više od pola mladih želi da napusti zemlju, kazala je poslanica Demokratskog fronta, dr Branka Bošnjak.

"Ne znam koliko su svjesni ovi nesvjesni i nesavjesni vlastodršci, da će baš to, do kraja uništiti Crnu Goru. Decenijama ova vlast kreira ambijent u kome su nepotizam i hronizam presudni za zaposlenje, uz to partijska knjižica vladajućih partija je nešto se odavno podrazumijeva. Drugi nemaju ama baš nikakve šanse. Znanje je potpuno nebitno. Naša djeca polako postaju robovi njihovoj nesposobnoj i bahatoj djeci, koja već polako preuzimaju važne funkcije i naravno, pojedini od njih preko noći postaju uspješni biznismeni, čiji biznis mi plaćamo", navodi se u saopštenju.

Bošnjak je dodala i da u "maloj Crnoj Gori dovedeni smo do toga da nam se više od 10.000 svršenih visokoškolaca nalazi na birou rada".

"Degradacija svih pravih vrijednosti, osjećaj nemoći pred nepravdom koja buči na svakom koraku, baca mlade ljude u apatiju. Zato ne čudi podatak što mladi žele da bježe iz zemlje. Nemaju istu šansu jer nesposobni a podobni, oni bez stava i kičme su danas na cijeni. Mladi, sposobni, obrazovani, sa stavom su nepoželjni u kaljugi koju nam je stvorio ovaj truli režim. Odlaze nam vrhunski mladi naučnici, vrhunski ljekari, najvrednija i najvitalnija supstanca društva jer ne dopuštaju da im lošiji i manje stručni naređuju i kreiraju sudbinu. Neke druge države će ubirati benifite njihovog znanje, a ne Crna Gora koja je uložila ne mali novac za njihovo školovanje. Da li iko o tome razmišlja na taj način...Svjesni su oni da nije Zapadna Evropa El Dorado, ali jeste mjesto gdje će se cijeniti njihovo znanje, gdje neće biti poniženi i gdje će moći da žive od svog rada. Nije lako biti stranac, ali mnogi od njih se nažaost, zahvaljujući ovom režimu osjećaju kao stranci u svojoj rođenoj zemlji", kazala je poslanica DF-a.

Ona smatra da nijesu krivi oni što žele da "žive a ne da preživljavaju", već da je kriva "intelektualna elita u kojoj vlada nezdravi muk, koja zatvara oči na ovu pogubnu činjenicu i sunovrat koji nam slijedi".

Bonus video: