Markoviću premijersko mjesto čestitali Orban, Fico, Borisov...

“Uvjeravam Vas da će Mađarska i ubuduće čvrsto podržavati razvijanje naših odnosa. Posebno mi je drago da ćemo Crnu Goru uskoro moći da pozdravimo kao punopravnu članicu NATO-a, čemu je svoj doprinos dala i Mađarska, između ostalih, angažmanom naše ambasade u Podgorici kao NATO kontakt ambasade”, navodi se u pismu Orbana
2 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Duško Marković, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Ažurirano: 09.12.2016. 17:58h

Visoki politički zvaničnici iz više zemalja čestitali su premijeru Dušku Markoviću imenovanje na tu dužnost.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban istakao je u čestitki da su se politički, ekonomski i kulturni odnosi dvije države proteklih godina dinamično razvijali.

On je naveo da je kao rezultat toga između Mađarske i Crne Gore formirano stabilno partnerstvo koje se temelji na zajedničkim vrijednostima i ciljevima.

“Uvjeravam Vas da će Mađarska i ubuduće čvrsto podržavati razvijanje naših odnosa. Posebno mi je drago da ćemo Crnu Goru uskoro moći da pozdravimo kao punopravnu članicu NATO-a, čemu je svoj doprinos dala i Mađarska, između ostalih, angažmanom naše ambasade u Podgorici kao NATO kontakt ambasade”, navodi se u pismu Orbana Markoviću.

Predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico u čestitki Markoviću pozdravio napredak Crne Gore u evropskim i evroaltantskim integracijama.

Kako je kazao, Marković preuzima funkciju premijera u trenutku koji je ključan za Crnu Goru, kada je u toku ratifikacija pristupnog Protokola Sjevernoatlantske alijanse i kada zemlja ulazi u zahtjevniji dio pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Fico je saopštio da su pred premijerom izazovi u dijelu ispunjavanja zahtjeva za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Fico je, kako je kazao, uvjeren da Marković ima sve lične i stručne kapacitete i potreban politički osjećaj za doprinos novom napredovanju Crne Gore pri ispunjavanju njenih strateških ciljeva.

"Istovremeno Vas želim uvjeriti, da tokom našeg predsjedavanja u Savjetu EU, a podjednako nakon njegovog završetka, možete računati na punu podršku Slovačke“, poručio je Fico.

Bugarski premijer Bojko Borisov izrazio JE zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije zemlje i njihovom sve progresivnijem unapređenju.

„Uvjeren sam da ćemo obostrano nastaviti napore za snaženje i produbljivanje bilateralnog dijaloga u svim oblastima od obostranog interesa“, poručio je on.

Kako je kazao Borisov, evroatlantski napredak Crne Gore nije samo uspjeh za Crnu Goru, već i snažan doprinos bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te je kao takav i uspjeh regiona u cjelini.

Bugarska, prema njegovim riječima, podržava snažan napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

„I uvjeravam Vas da i u narednom periodu možete računati na našu podršku“, navodi se u čestitki Bugarova.

Premijer Koreje Pak Bong Ju je u čestitki Markoviću izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi dvije zemlje nastaviti da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

On je poželio Markoviću mnogo uspjeha u daljem radu na ukupnom napretku Crne Gore.

Čestitke predsjedniku Vlade uputili su i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

U čestitki direktorke za Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju Svjetske banke, Elen Goldštajn se navodi da joj je drago što je Marković u svom ekspozeu naveo prioritete koji su identični onima identifikovanim u strategiji Svjetske banke za Crnu Goru.

To, kako je rekla, predstavlja dobru osnovu za produktivnu saradnju u cilju postizanja dinamičnijeg, održivijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta Crne Gore.

Goldštajn je poručila da se raduje se što će pod rukovodstvom Markovića sarađivati na zajedničkim inicijativama usmjerenim na unaprjeđenje makroekonomske i finansijske komponente, kao i u povećanju uslova za poslovanje i zaposlenost.

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakarbarti, istakao je u čestitki da se raduje zajedničkom radu na jačanju dalje saradnje.

„EBRD je spremna da nastavi sa pružanjem podrške Vašoj zemlji na njenom putu sveobuhvatnih ekonomskih reformi, regionalnog razvoja i integracija“, poručio je Čakarbarti.

Bonus video: