Pauza u Senatu nova prepreka za Crnu Goru

Ukoliko Senat na vrijeme ne donese odluku, Rusija bi na to gledala kao na šansu da “promijeni dinamiku”, kazala je za “Gardijan” Evelin Farkas
66 pregleda 1 komentar(a)
Džin Šahin, Nil Emilfarb, Foto: STRATEX
Džin Šahin, Nil Emilfarb, Foto: STRATEX
Ažurirano: 09.12.2016. 15:28h

Uprkos snažnoj podršci Bijele kuće i Pentagona, Crna Gora se ponovo suočava sa preprekom na putu punopravnog članstva u NATO, jer je američki Senat juče zvanično završio sa radom u ovoj godini, piše britanski “Gardijan”.

Iako se o Crnoj Gori u Senatu može glasati u januaru, stručnjaci za evropsku bezbjednost zahtijevaju od senatora da zvanično odobre proširenje NATO-a prije nego što Barak Obama napusti Bijelu kuću 20. januara, kako bi se sveo na minimum rizik da bi se Doland Tramp mogao tome usprotiviti.

Tramp se zalaže za bliskije odnose sa Rusijom, koja je protiv širenja NATO.

Ukoliko Senat na vrijeme ne donese odluku, Rusija bi na to gledala kao na šansu da “promijeni dinamiku”, kazala je za “Gardijan” Evelin Farkas, bivša zvaničnica Pentagona.

Bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun rekla je da je “od suštinske važnosti da se nastavi pritisak, nastavi zamah, da bi se ovo riješilo što prije”.

Senatorka Džin Šahin je u obraćanju Senatu , nakon odluke Spoljnopolitičkog odbora u korist Protokola o pristupanju, pozvala da se ova odluka donese bez odlaganja i prije nego se promijeni vlast. Sa njom i drugim senatorima se u martu sastao šef Strateks grupe Nil Emilfarb, u cilju promocije Crne Gore u SAD.

Bonus video: