Darmanović: Formalizacija članstva Crne Gore u NATO pozitivan signal za zemlje regiona

“Ministar Brende podvukao je punu podršku Norveške evroatlantskoj integraciji Crne Gore, koja je direktno povezana sa jačanjem stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, što je u interesu Norveške, Evrope i cijelog evroatlantskog područja”
2 komentar(a)
srđa Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
srđa Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ažurirano: 07.12.2016. 16:24h

Okončanje procesa ratifikacije i formalizacija članstva Crne Gore u NATO biće pozitivan signal za zemlje Zapadnog Balkana, ocijenjeno je tokom boravka ministra vanjskih poslova Crne Gore, Srđana Darmanovića, u Briselu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Darmanović je, tokom ministarskog sastanka u Briselu, imao više bilateralnih susreta.

Na sastanku sa sekretarom za vanjske poslove Velike Britanije Borisom Džonsonom, ocijenjeno je da je Velika Britanija, brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju, potvrdila važnost koju pridaje Crnoj Gori.

“Sagovornici su se saglasili da će što skorije okončanje procesa ratifikacije i u preostalim članicama i formalizacija članstva Crne Gore u NATO biti pozitivan signal i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, čijem će napretku i stabilnosti Velika Britanija ostati posvećena”, saopšteno je iz Ministarstva.

Darmanović je, kako se navodi, na marginama sastanka imao i bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova Norveške Borge Brendeom, Belgije Didijerom Rejndersom i Grčke Nikosom Kocijasom, tokom kojih je ponovljena podška tih zemalja integraciji Crne Gore u NATO.

Tu podršku, dodaje se, potvrdiće skora ratifikacija Protokola.

Na sastanku sa Kocijasom, iskazana je, kako je saopšteno, spremnost Grčke da podrži evropske integracije Crne Gore konkretnim projektima i programima saradnje, naročito u oblasti obrazovanja.

U saopštenju se kaže da je Darmanović, u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, iskazao zahvalost za kontinuiranu podršku Slovenije integraciji Crne Gore u NATO i Evropsku uniju (EU).

Navodi se da je, u cilju daljeg unapređenja saradnje, dogovorena posjeta Darmanovića Ljubljani u najskorijem periodu.

Kako je saopšteno, na sastanku sa ministrom Rejnedersom razmijenjena su mišljenja o situaciji u Crnoj Gori i regionu, i ocijenjeno da je najbolji način da se odgovori brojnim izazovima nastavak integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO, kao i jačanje sveobuhvatnih reformi.

“Ministar Brende podvukao je punu podršku Norveške evroatlantskoj integraciji Crne Gore, koja je direktno povezana sa jačanjem stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, što je u interesu Norveške, Evrope i cijelog evroatlantskog područja”, kaže se u saopštenju.

Darmanović je, navodi se, imao i kraći susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopšteno, drugog dana ministarskog sastanka u Briselu, razmatrano je pitanje odnosa NATO-a i Ukrajine i angažovanje Alijanse u Avganistanu kroz misiju Odlučna podrska.

Ponovljena je, kako se navodi, posvećenost članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i programima saradnje koje NATO i države članice sprovode kako bi ojačali sistem odbrane i bezbjednosti zemlje.

“Ministri su naglasili važnost angažovanja NATO-a u Avganistanu na istom nivou kao i do sada tokom naredne godine i ponovili posvećenost održivosti Avganistanskih snaga odbrane i bezbjednosti kroz finansijski doprinos do 2020. godine”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: