Stoltenberg: NATO vidi povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu

"Pozdravljamo što je 15 saveznika već ratifikovalo. Crna Gora će biti dio najjače vojne alijanse u svijetu, biće pod okriljem bezbjednosnih garancija NATO-a, što znači da smo zajedno i štitimo jedni druge i da je napad na jednu članicu napad na Alijansu", rekao je Stoltenberg
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2016. 19:52h

NATO vidi povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu, ali na propagandu Rusije neće odgovoriti propagandom, već činjenicama, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vidjeli smo izvještaje o ruskim državljanima koji su bili uključeni u incidente u Crnoj Gori na izborni dan, ovo je nešto štio vlasti u Crnoj Gori istražuju sada, i Srbija pomaže da se skupe sve činjenice. Vjerujem u otvoreno, slobodno i demokratsko društvo i vjerujemo da reforme, modernizovanje bezbjednosnih institucija, što će ojačati zemlje na Zapadnom Balkanu i to će biti najbolji način da one budu spremnije da se štite od spoljašnjih miješanja", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da NATO ima značajno prisustvo na Zapadnom Balkanu, i da Crna Gora pokazuje koliko se u integracijama može postići.

"Pozdravljamo što je 15 saveznika već ratifikovalo. Crna Gora će biti dio najjače vojne alijanse u svijetu, biće pod okriljem bezbjednosnih garancija NATO-a, što znači da smo zajedno i štitimo jedni druge i da je napad na jednu članicu napad na Alijansu" rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da je u drugim državam u regionu bilo i nazadovanja u reformama.

Darmanović: SAD bi do kraja sedmice mogle ratifikovati Protokol

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da bi Američki Senat ukoliko rasprava u okviru Spoljnopolitičkog komiteta prođe bez problema, mogao do kraja sedmice da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

On je rekao da ne treba ništa prejudicirati, ali da ne vjeruje da će se proces ratifikacije prebacati za narednu administraciju.

"Spoljnpolitički komitet Senata trebalo bi za koji sat da raspravlja o rezoluciji i, ukoliko ta rasprava prođe bez većih problema, što mi apsolutno očekujemo, moglo bi da se desi da Senat ratifikuje Protokol već do kraja ove nedjelje“, kazao je Darmanović novinarima u Briselu.

On je rekao da ne treba ništa prejudicirati, ali da ne vjeruje da će se proces ratifikacije prebacati za narednu administraciju.

"A ako bi do toga došlo, apsolutno ne vjerujem da će Sjedinjene Američke Države mijenjati svoju osnovnu politiku kad je NATO u pitanju“, rekao je Darmanović.

Upitan očekuje li da proces ratifikacije bude završen krajem proljeća, možda na dan NATO-a 4. aprila, on je rekao da bi to bilo realno.

„Treba uzeti u obzir da neke zemlje imaju ustavne mehanizme koji zahtijevaju izvjesno vrijeme i to treba poštovati, ali ja prije vjerujem da bi se čitav proces ratifikcije mogao završiti tokom proljeća, što je za nas u redu, jer onda slijedi Samit NATO-a i mi dolazimo kao punopravna članica“, dodao je Darmanović.

On je, nakon prvog dana ministarskog sastanka u sjedištu NATO-a, kazao da su sve članice na sastanku izrazile zadovoljstvo zbog skorog učlanjenja Crne Gore i da je obnovljen poziv zemljama koje su u postupku ratifikacije da se taj proces okonča u što kraćem roku.

Prema njegovim riječima, u okviru rasprave o projektovanju stabilnosti na zemlje koje nijesu članice NATO-a, bilo je riječi o zapadnom Balkanu.

"Izraženo je uvjerenje da stabilnost zapadnog Balkana snažno doprinosi stabilnosti Evrope i da NATO mora ostati veoma angažovan, pa je u tom kontekstu i iskazan značaj skorog učlanjenja Crne Gore u Alijansu“, rekao je Darmanović.

Bonus video: