Reganov savjetnik: CG je zemlja korupcije, Đukanović poznat kao "gospodin 10 odsto"

Korker je već odlagao raspravu o ulasku Crne Gore u NATO pred Odborom
0 komentar(a)
Bob Korker, Foto: Reuters
Bob Korker, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2016. 14:37h

Poslije odlaganja, rasprava o ulasku Crne Gore u NATO danas bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove američkog Senata.

Bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika SAD Ronalda Regana Dag Bendou pozvao je čelnika Odbora za spoljnje odnose Boba Korkera da ne dozvoli da sadašnji saziv Kongresa ratifikuje protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Korker je već odlagao raspravu o ulasku Crne Gore.

Bendou u kolumni za ugledni magazine “Forbs” navodi da Crna Gora nije bitna na međunarodnom planu, i dodaje da ne treba žuriti sa prijemom države u kojoj vlada korupcija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će članstvo Crnoj Gori omogućiti da oblikuje politiku NATO-a. “Crna Gora je upravo ona vrsta države koja ne bi trebalo da ima pravo glasa kada su u pitanju akcije najmoćnijeg saveza u istoriji”, piše Bendou.

Bendou dodaje da nikoga ne treba da iznenadi što Crna Gora želi u NATO. Podsjeća da je formirana nova vlada nakon, kako je naveo, “aljkavih izbora” u oktobru.

Stoltenberg je juče u Briselu, uoči početka ministarskog sastanka članica alijanse, rekao da očekuje da će novi premijer Duško Marković nastaviti da obezbjeđuje da Crna Gora ostane na kursu i bude posvećena pristupanju NATO-u. Bendou navodi Markovićeve riječi da će Crna Gora članstvom dobiti nivo sigurnosti kakav nikada nije imala.

“Transatlantsko savezništvo Crnoj Gori neće donijeti bezbjednost, njoj niko ne prijeti. Članstvo će ponuditi zvanični status i dalje otvaranje finansijskih slavina jer se od Vašingtona očekuje da velikodušno pomogne novim članicama. Trebaće puno posla da se osigura da taj novac ne bude pokraden u državi koju neki karakterišu kao mafijašku. Zapravo prethodni premijer Milo Đukanović je poznat kao 'gospodin 10 odsto'”, navodi nekadašnji Reganov savjetnik.

On podsjeća da je predsjednik Barak Obama pozvao da se ratifikacijom drugim država demonstrira otvorenost vrata alijanse. “Prijem Crne Gore ne unapređuje regionalnu, ili bezbjednost alijanse, ranije reforme u 'gangsterstkoj državi' izgledaju, u najboljem slučaju, kao kozmetika”, navodi Bendou.

Njegov sunarodnik, stalni predstavnik SAD u NATO-u, Daglas Lut, juče je ipak naveo da NATO ima još posla na zapadnom Balkanu. Lut je naveo da će sastanku na kojem će se, između ostalog, govoriti o zapadnom Balkanu, prisustvovati i Crna Gora kao buduća članica. On je pojasnio da na Balkanu posao nije završen. “Zašto to kažem? NATO je, intervencijom 1995. u BiH počeo sa posvećenošću, investicijom u stabilnost zapadnog Balkana, što je zapravo nastavljeno do danas“, kazao je.

Bonus video: