Portal Bošnjaka za obračun u BS

Portal za promociju kulture Bošnjaka korišćen za promociju Bošnjačke stranke i unutarpartijske obračune
56 pregleda 19 komentar(a)
bošnjak.me, Foto: Screenshot
bošnjak.me, Foto: Screenshot
Ažurirano: 05.12.2016. 17:54h

Internet magazin bošnjak.me, koji je pokrenulo Bošnjačko nacionalno vijeće, je tokom izborne kampanje korišten za promociju Bošnjačke stranke, a kasnije i za unutarpartijske obračune u partiji Rafeta Husovića. Tokom pregovora DPS-a sa manjinskim strankama o formiranju nove Vlade, portal je, između ostalog, prenio tekst iz “Informera” u kojem se funkcioner BS-a Orhan Šahmanović optužuje da radi po instrukcijama čelnika Socijaldemokratske partije (SDP). U tekstu se, između ostalog, navodi da je Šahmanović tražio da BS pregovara sa opozicijom o formiranju nove vlade i da su ga na to nagovarali funkcioneri SDP-a Ranko Krivokapić i Džavid Šabović. Nakon što je Glavni odbor Bošnjačke stranke odlučio da uđe u savez sa DPS-om, a Šahmanović prihvatio takvu odluku, tekst iz “Informera” je uklonjen sa portala.

Potpredsjednik BS-a i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Osman Nurković, koji je u to vrijeme bio i glavni urednik portala, izbjegao je da odgovori na pitanje “Vijesti” zbog čega se na portalu za promociju bošnjačke kulture objavljuju stranačka saopštenja.

“To nam vi nećete uređivati. Mnogo će vam biti. Malo vidite, vi objavite ponešto pozitivno o Bošnjacima, Bošnjačkoj stranci i kulturi”, odgovorio je Nurković, koji je u međuvremenu izabran za ministra saobraćaja.

Osnivanje portala Bošnjak.me je sa 6.600 eura podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a za njegovog urednika izabran je Nurković. Tada je bilo predviđeno da praktičnu realizaciju portala sprovoditi Bošnjačko nacionalno vijeće, čiji je Nurković predsjednik.

Upitan da li smatra da je u sukobu interesa jer kao javni funkcioner i politički angažovana ličnost uređuje jedan medij, Nurković je tada tvrdio “da mu nije ni na kraj pameti” da preko portala promoviše politiku stranke. On je tada kazao da će promovisati kulturne vrijednosti, nacionalni identitet, obrazovanje i jezik, kao i naučnike, književnike, umjetnike, sportiste, uspješne Bošnjake po svijetu.

Zakonima o medijima i o konfliktu interesa nije tretirano pitanje da li javni funkcioneri mogu uređivati medije.

Bonus video: