Škrelja: Opozicija da u određenom roku ozbiljno shvati novi saziv Skupštine

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja je na prvoj sjednici Odbora kazao da je šefovima stranaka i koalicija uputio poziv da predlože kandidate za predsjednika i članova odbora Skupštine
66 pregleda 12 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić
Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.12.2016. 14:19h

Najkasnije do srijede biće kompletirani sastavi stalnih odbora Skupštine Crne Gore, pošto je većina konstituenata dostavila liste kandidata, kazao je predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja.

Škrelja je na prvoj sjednici Odbora kazao da je šefovima stranaka i koalicija uputio poziv da predlože kandidate za predsjednika i članova odbora Skupštine.

"Na sjednici Kolegijuma odlučili smo da ostavimo mogućnost da opozicija u određenom vremenskom roku ozbiljno shvati novi saziv Skupštine i predloži kandidate za članstvo u odborima, jer smo zainteresovani da parlament funkcioniše u punom kapacitetu", naveo je poslanik DPS-a.

Član odbora Milorad Vuletić (DPS) kazao je da je da se odbori moraju popuniti imenima.

"Da li će oni učestvovati u radu i do kada i kada će se priključiti našim zajedničkim aktivnostima, to je njihova stvar, ali mislim da im nije pravo i da nemaju taj legitimitet da ne predlože svoje kandidate za popunu ovih radnih tijela", kazao je Vuletić.

Na sjednici su usvojene sve ostale tačke dnevnog reda.

Kada je na dnevni red došla tačka o zaradama za poslanike 26. saziva Skupštine, Marta Šćepanović (DPS) kazala je da je bojkot legitimna odluka opozicije, ali ukazala da se radi o "selektivnoj legitimnosti".

"Taj parlament je lažni kada im to odgovara. Ali kada treba da se donese rješenje o zaradama onda je ova Skupština legitimna, i Administrativni odbor je legitiman i naši su mandati legitimni", kazala je Šćepanović na sjednici Odbora.

Škerlja je priču Šćepanović okarakterisao "interesantnom".

Na sjednici su donijete odluke i da 38 poslanika iz prošlog saziva dobije naknade, ali su tri odbijena - za Jelisavu Kalezić, Ljerku Dragičević i Radovana Asanovića.

Šćepanović je istakla da je zakon jasan i da Kalezić i Dragičević ne mogu dobiti naknade, jer već imaju ostvareno penzijsko pravo.

Članovi Odbora su prihvatili i 63 zahtjeva za rješenja o zaradi za poslanike u Skupštini Crne Gore 26. saziva. Među njima su se našla i imena nekih novih ministara, između ostalog, Mevludina Nuhodžića i Milutina Simovića.

"Vidjeli ste da postoji određeni poslanici, manji broj, koji su sa poslaničke funckije prešli u radu Vlade kao ministri. Ali njima se obračunava od 7. (novembra), pa tu razliku da ne bi ostao taj vakuum bez plate", pojasnio je Škrelja.

Bonus video: