Blažić: Sve prethodne vlade su bile nelegalne, nova će ostati nestabilna

Kako je naveo, nelegalnost pretodnih Vlada ogleda se u činjenici da su, nezakonito, predlagani i birani resorni ministri nepostojećih ministarstava u trenutku izbora Vlade, kao i u neizboru ministara ministarstava koja su postojala u trenutku izbora prethodnih vlada
56 pregleda 19 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 04.12.2016. 11:41h

Nova Vlada će, s obzirom na politički odnos snaga u Skupštini, ostati i dalje nestabilna, jer će direktno biti zavisna od svega dva mandata manjinskih partija u parlamentu, smatra profesor Đorđije Blažić.

On je agenciji MINA rekao da je Crna Gora, poslije decenije od sticanja nezavisnosti, dobila prvu legalnu Vladu, sobzirom na okolnost da sve prethodne nijesu imale svoj legitimitet.

To, kako je naveo, znači da su u prethodnom periodu i mandatar i Skupština Crne Gore prekoračili svoja ustavna ovlašćenja birajući nezakonite Vlade.

„Nedostatak legitimiteta prethodnih Vlada ogleda se u okolnosti da se Vlada, kao izvršni organ vlasti, može birati samo kada su se prethodno zakonom, a sada to još uvijek Vlada radi uredbom, osnovala ministarstva, jer Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave je pravni osnov za imenovanje resornih ministara, a samim tim i Vlade u cjelini“, kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, to znači da organizacija državne uprave, konkretno osnovana ministarstva, direktno determinišu i sastav Vlade .

Blažić je kazao da vladu dominantno čine resorni ministri, odnosno ministri koji su starješine ministarstava koja postoje u momentu izbora Vlade, a znatno manji dio Vlade čini predsjednik, podpredsjednici i ministri beze resora, takozvani ministri bez portfelja, koji nemaju ministarstvo.

Kako je naveo, nelegalnost pretodnih Vlada ogleda se u činjenici da su, nezakonito, predlagani i birani resorni ministri nepostojećih ministarstava u trenutku izbora Vlade, kao i u neizboru ministara ministarstava koja su postojala u trenutku izbora prethodnih vlada.

„Ovaj politički i pravni galimatijas pokušavao se riješiti takozvanom konvalidacijom faktičkog stanja u pravno stanje, na način što su se tek nakon izbora Vlade formirala ministarstva za izabrane ministre“, rekao je Blažić.

On je dodao da takav način dezavuisanja državnih institucija sasvima jasno govori o „vladaocima prava“ koji državne institucije prilagođavaju ličnostima pojedinih ministara, a ne obratno.

„Sada najzad imamo legalnu Vladu, za čij izbor je poslužila Izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave koja je direktan pravni osnov za izbor Vlade, odnosno novih ministara sa nekim novim, a nekim već postojećim ministarstvima“, kazao je Blažić.

On je ocijenio da je druga karakteristika nove Vlade evidentno „čišćenje“ jednog dijela „vječitih ministara“, i njihova zamjena sa svježijim i mlađim kadrovima, što predstavlja formalno značajan napredak .

„Treća karakteristika nove Vlade ogleda se u činjenici da se ovog puta malo više otvorila za profesionalni ministarski angažman pojedinih nestranačkih ministara i potpredsjednika, što svakako čini značajan iskorak u odnosu na dosadašnju dominantno politički autarhičnu Vladu“, smatra Blažić.

Prema njegovim riječima, svakako da je jedan od bitnih nedostataka u formiranju nove Vlade i zadržavanje jednog broja „vječitih“ i „ministara opšte prakse“, koji su u svojim ministarskim karijerama mijenjali više resora.

„Sve ove okolnosti govore o samo o pokušaju ozbiljnije rekonstrukcije pri formiranju nove Vlade, koja će, s obzirom na politički odnos snaga u Skupštini, ostati i dalje nestabilna, bivajući direktno zavisna od svega dva mandata manjinskih partija u parlamentu“, naglasio je Blažić .

Kako je naveo, takva konstalacija političkih odnosa i snaga u Skupštini, uz bojkot njenog rada od njenog opozicijonog dijela, sistemski latentno može izazvati ne samo političku, već i ozbiljnu inastitucionalnu krizu u funkcionisanju političkog sistema, i direktno uticati na nestabilnost nove Vlade.

Blažić je ocijenio da je izlaganje novog premijera o programu rada Vlade, i jasno i otvoreno saopšten javni poziv za saradnju sa svim relevantnim društvenim faktorima u stabilizacija društvenog stanja, „jedan od veoma mudrih poteza“.

„Koji bi mogao amortizovati latentne opasnosti i sve veća nezadovoljstva, ne samo opoziconih partija, već i ne malog broja građana Crne Gore, koji s pravom očekuju da se poslije više od dvije i po decenije vlast okrene javnom interesu i rješavanju gorućih socio- ekonomskih i drugih problema, koji će građanima obezbijediti život dostojan čovjeka“, precizirao je Blažić.

On je dodao da je „vrijeme najbolji, jedini objektivni i nepogrešivi sudija o okolnostima u kojima živimo, a ono će ubrzo donijeti svoju presudu“.

Bonus video: